Tuzla: Obespravljenost Srba povratnika u BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuzla: Obespravljenost Srba povratnika u BiH

TUZLA - Srbi povratnici u tuzlanski kanton zbog obespravljenosti i diskriminatorskog odnosa od bošnjačkih vlasti i nepostojanja osnovnih uslova za život prodaju svoju imovinu i ponovo se sele u Republiku Srpsku ili Srbiju, saopštilo je Udruženje za povratak.

Kao primer navodi se da se iz najveće povratničke mesne zajednice Požarnica kod Tuzle tokom ove godine odselilo se 17 od 158 srpskih porodica koje su se bile vratile iz izbeglištva. U Požarnici je pre rata živelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oko 2.000 srpskih porodica a posle rata vratila su se uglavnom starija lica.

Srbi povratnici su u teškom položaju i u ostalim opštinama Tuzlanskog kantona, naročito kada je u pitanju zapošljavanje, što pokazuju podaci prema kojima u 13 opština u administraciji je zaposleno samo 40 Srba.

U ovom bošnjačkom kantonu Srbi su, tvrdi isti izvor, obespravljeni i diskriminisani kada je u pitanju raspodela donatorskih sredstava za obnovu jer je od 10.816 njihovih stambenih objekata, porušenih tokom i posle rata, obnovljeno samo 1.878 ili 17 odsto, dok se procenat obnovljene bošnjačke imovine kreće preko 90 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.