Tuzla: Incident na kvir festu, vikali Alahu ekber

Izvor: Mondo, 15.Mar.2019, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuzla: Incident na kvir festu, vikali "Alahu ekber"

Međunarodni festival kvir filma i umetnosti Merlinka večeras je počeo u Tuzli, a pre svečanog otvaranja grupa selefija protestovala je protiv festivala i protiv LGBTI populacije u ovom gradu.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović ilustracija

Grupa od oko 20 muškaraca protestovala je u neposrednoj blizini Ateljea Ismet Mujezinović u Tuzli u kojem se održava festival, prenosi klix.ba.

Uz povike "Alahu ekber", uz pištaljke i transparente uzvikivali su homofobne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << poruke i jajima gađali Atelje "Ismet Mujezinović" u kojem se festival održava.

Policija je sprečila grupu da se priđe ateljeu.

Kakvu BiH žele selefije osuđene za terorizam?

Napeta situacija danima vlada u Tuzli, nakon što su se pojavili plakati kojima su građani pozivani na miran protest protiv održavanja festivala.

Jutros je na ateljeu ispisan homofobni grafit i poruka da se spreči otvaranje i održavanje, "nakaradnog i nemoralno 'Queer Festa'".

Evo gde su najveća uporišta vehabija u BiH

U organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra Merlinka se održava u tom gradu već pet godina, a do sada problemi poput današnjeg nisu bili zabeleženi.

Festival Merlinka bavi se ljudskim pravima LGBTI osoba, ali i društva u celini.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Protest u Tuzli uoči LGBT festivala

Izvor: SandzakPress.net, 15.Mar.2019

Međunarodni festival queer filma i umjetnosti Merlinka večeras je počeo u Tuzli, a svečanom otvorenju je prethodio protest selefija, koji su pokazali da su izričito protiv LGBTI populacije u ovom gradu. Grupa od blizu 20 muškaraca protestovalo je u neposrednoj blizini Ateljea Ismet Mujezinović...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.