Tužilaštvo pere Merčepa od zločina

Izvor: Vesti-online.com, 04.Jul.2015, 05:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo pere Merčepa od zločina

Nakon tri i po godine koliko traje suđenje u zagrebačkom Županijskom sudu, tamošnje tužilaštvo promenilo je optužnicu protiv Tomislava Merčepa. On je optužen da je izdavao naređenja za odvođenje, mučenje i ubistva srpskih civila na području Pakračke Poljane i Zagreba u jesen 1991. godine. U izmenjenoj optužnici međutim, sada ga samo terete da "to nije sprečio".

Ovaj osumnjičeni zločinac optužen je da je kao savetnik u MUP-u i stvarni zapovednik rezervne jedinice >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << policije stacionirane u Pakračkoj Poljani i u Zagrebu, nije učinio ništa, iako je za te stvari znao, da svoje ubice spreči u privođenju, mučenju i ubijanju civila. O izmenjenoj optužnici izjašnjavaće se na raspravi 7. septembra.

Merčep je svoj krvavi pir počeo kao prvi čovek bivše Teritorijalne odbrane u Vukovaru, gde su pre rata ubijeni brojni vukovarski Srbi. Da spreči veći skandal državni vrh ga je povukao u Zagreb i imenovao savetnikom u MUP-u. Tamo je okupio najgore zločince i nastavio krvavi pir.

Pre tri i po godine, nakon pritisaka iz Haga i Brisela, hrvatsko tužilaštvo nevoljno je protiv Merčepa podiglo optužnicu za ratne zločine i optužilo ga za ubistvo 43 uglavnom srpska civila i za još devet pokušaja ubistva. U pitanju su devetorica Srba koji su preživeli mučenja.

Iako je cela Hrvatska znala za Merčepove zločine, on je u posleratnom periodu bio i poslanik u Saboru i prvi čovek jedne od najvećih organizacija veterana. Na spisku je državnog protokola i danas, pa dolazi na obeležavanje godišnjica Vukovara, Oluje, a bio je u prvim redovima i na inauguraciji hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Paradoksalno, ali dobio je i sudski spor i veliko novčano obeštećenje za "duševne boli" protiv ugašenog hrvatskog nedeljnika Feral, koje je godinama iznosilo dokaze o njegovim zločinima.

Zbog svega navedenog, odnosno činjenice da je i danas "ugledan" član hrvatskog društva, izmena optužnice i kvalifikovanje njegovih zločina mnogo lakšom optužbom ne iznenađuje poznavaoce prilika.

Vesna Teršelić iz nevladine organizacije Documenta, podseća da su Helsinki voč i Amnesti internešenel početkom 1992. godine objavili i hrvatskoj Vladi dostavili izveštaj o tome kako je grupa "merčepovaca" ubila troje članova porodice zagrebačkog mesara Mihajla Zeca, kao i ubistvu brojnih srpskih civila u Pakracu.

- Ako su nevladine organizacije u svetu imale mogućnost doći do tih podataka, sigurno ih je imala i hrvatska Vlada. Nemoguće da najviši funkcioneri u toj Vladi te informacije nisu imali - zaključuje Teršelićeva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.