Tuzi više nisu u sastavu Podgorice

Izvor: Mondo, 01.Sep.2018, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuzi više nisu u sastavu Podgorice

Tuzi, mesto preteženo naseljeno Albancima, od danas ima status samostalne opštine u Crnoj Gori. Do sada su Tuzi bila opština u sastavu Podgorice.

Foto: Youtube/Screenshoot

  Tuzi, mesto pokraj Podgorice, u blizini crnogorsko-albanske granice kod Skadra, od danas je zasebna opština u uređenju Crne Gore. Ovo mesto je do sada bilo opština, ali u sastavu glavnog grada Crne Gore.

Tuzi su tako postali 24. samostalna opština u Crnoj Gori.

Višegodišnji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pa i višedecenijski zahtevi predstavnika ovog mesta, pretočeni su u izmene Zakona o teritorijalnoj organizaciji prošle godine, kojim je predviđeno da će se primjenjivati od 1. septembra ove godine.

Nova opština obuhvata Tuzi kao naselje gradskog karaktera i više od 40 naselja. Prema poslednjem popisu ovo mesto imalo je oko 12.000 stanovnika, mahom Albanaca, Bošnjaka...

Foto: MONDO

Bitna promena za stanovnike je da više neće morati da idu u Podgorici da završavaju administrativno-birokratske stvari, već će im za to služiti lokalna administracija.

Dobijanje statusa samostalne opštine otorilo je i pitanja granice sa opštinom Zeta, ali predstavnici vlasti u Tuzima i opozicija kažu da tu neće biti nikakvih problema i da su pojedina pitanja već rešena u dogovoru sa gradonačelnikom Podgorice.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.