Izvor: B92, 21.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba protiv bolnice u Karlovcu?

Niš -- Smrt Zdravke Nedeljković (61) uslovile su povrede koje nisu na vreme dijagnostifikovane, ustanovio je Zavod za sudsku medicinu.

Nedeljkovićeva je bila smeštena u bolnici u Karlovcu posle teške saobraćajne nesreće u blizini tog mesta u Hrvatskoj. "Obdukcijom tela preminule Zdravke Nedeljković utvrđeno je prisustvo većeg broja povreda kostiju, grudnog koša, lopatične kosti, sredogruđa i trbuha, koje nisu dijagnostifikovane u toku lečenja u karlovačkoj bolnici".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Ove povrede uslovile su smrtni ishod, do kojeg je došlo zbog zapaljenja trbušne maramice, koje je posledica provale čira na dvanaestopalačnom crevu", navodi se u saopštenju Zavoda za sudsku medicinu u Nišu.

Zdravka Nedeljković je 16. avgusta preminula posle hitne operacije u Nišu, u kojoj su otkriveni naprsnuće slezine, perforacija čira i obilno krvarenje u trbušnoj duplji, mada je u njenoj otpusnoj listi iz bolnice u Karlovcu dijagnostifikovan samo prelom četiri rebra.

U niškom Kliničkom centru je prethodno, na kontroli po povratku iz Hrvatske, utvrđen i prelom još dva rebra i lopatične kosti.

Njena ćerka Izolda Anđelković danas je ponovila da će tužiti odgovorne u bolnici u Karlovcu jer njena majka nije adekvatno medicinski zbrinuta, u šta se, kako kaže, lično uverila.

Potvrdila je da će tužiti i nadležne u ambasadi Srbije u Hrvatskoj, zbog toga što "nisu pružili odgovarajuću pomoć povređenim srpskim državljanima, već su ih upućivali da se vrate kući privatnim automobilima ili autobusima".

Porodica će podneti tužbu i Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu jer smatra da su povređenim putnicima posle nesreće bila ugrožena osnovna ljudska prava zbog nepružanja adekvatne pomoći.

Zdravka Nedeljković je treća žrtva u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 10. avgusta u blizini Karlovca.

Tada su na licu mesta poginule Jelka Damjanović (66) iz Obrenovca i Kata Šimulija (48) iz Novog Sada, dok je 45 putnika lakše i teže povređeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.