Izvor: B92, 06.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turizam - razvojna šansa Crne Gore

Podgorica -- Prvi dani crnogorske samostalnosti doneli najavu stotina miliona evra stranih ulaganja u crnogorski turizam.

Dok politički lideri u Srbiji još tuguju i premišljaju da li da priznaju crnogorski referendum, prvi dani nezavisnosti u Crnoj Gori ne prolaze loše. Već se prave dogovori o stranim ulaganjima u turizam, koja se mere stotinama miliona evra, a podgorička berza beleži istorijski skok vrednosti akcija.

Uz najveću marinu na Jadranu, kanadski milijarder >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Piter Mank planira da na lokacijama oko Tivta izgradi hotelske komplekse, terene za golf, galerije i muzej, a ukupna ulaganja se procenjuju na oko pola milijarde evra: "Nijedna industrija u Evropi ne stvara bogatstvo tako stabilno i tako brzo kao turistička industrija. Vi imate tu sreću i tu privilegiju da možete dati ono najbolje što turistička industrija u Evropi može da ponudi", izjavio je Mank.

Članovi dinastije Rotšild zainteresovani su za izgradnju kompletnog turističkog naselja na Adi Bojani, koje bi koštalo pola milijarde evra, a pored toga, zainteresovani su za uvalu Valdanos, rekao je engleski bankar Jakob Rotšild: "Moj sin Nat i ja smo veliki obožavaoci Pitera Manka. Mi mislimo da je on čovek koji ima stvarno veliku viziju kad je reč o ovom projektu i mi bismo želeli da je podržimo."

Premijer Milo Đukanović rekao je da je osnovna poruka susreta sa investitorima da bez razvoja nema boljeg standarda, da razvoja nema bez investicija, a da investicija nema bez poverenja. "Ključna poruka je da ozbiljni biznismeni, poput naših današnjih gostiju, imaju poverenja u ovu državu. Ja mislim da je to nešto najlepše i najvažnije, ne samo za premijera jedne države, nego i za svakog građanina", rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je Vlada u pregovorima mnogo više koncentrisana na obim, strukturu i dinamiku ulaganja nego na kupoprodajnu cenu. Predstavnici Privredne komore SAD najavili su ulazak nekoliko fondova SAD na crnogorsko tržište kapitala, a posebno se interesuju za kupovinu akcija Plantaža, Telekoma, Budvanske rivijere i Elektroprivrede.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.