Tupurkovski potrošio tajvanske kredite

Izvor: Politika, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tupurkovski potrošio tajvanske kredite

Skoplje – Nekad prvi Titov omladinac i nesuđeni predsednik Makedonije Vasil Tupurkovski bi mogao da se nađe u zatvoru, pokažu li se tačnim navodi Državnog zavoda za reviziju i Državne antikorupcijske komisije. Juče je aktivirana optužnica, koja je i proizašla iz zahteva pomenutih institucija da se na sudu ispita kako su deljene pare od tajvanskog kredita, a koje sada mora da vrati država Makedonija. Nekad do obožavanja popularni "Cile nacionale" prošle godine dao je izjavu istražnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sudiji ali je, bez valjanog objašnjenja, dalji postupak bio obustavljen, do juče, kad je Tužilaštvo podiglo optužnicu, zahtevajući da se slučaj ispita na sudu.

Pomenute državne institucije su utvrdile niz novčanih malverzacija u Agenciji za obnovu i razvoj dok je njome rukovodio Tupurkovski (1999 – 2002. godine). Prema materijalu objavljenom na veb stranici Državnog zavoda za reviziju, Tupurkovski je svojim prijateljima, članovima užeg rukovodstva svoje Demokratske alternative, podelio 20 miliona dolara, koje je uplatila tajvanska vlada kao nadoknadu zato što je Republika Makedonija priznala kinesko ostrvo.

Akt o priznavanju Tajvana je u međuvremenu poništen a time je Ciletov projekat "milijarda dolara za spas Makedonije" doživeo totalan fijasko, kao i njegova karijera najperspektivnijeg političara u novijoj istoriji Makedonije. Razočarano rukovodstvo Tajvana je od makedonske vlade zatražilo da vrati sav iznos kredita, nešto više od 20 miliona dolara, koji su bez valjane procedure i dokumentacije otišli u ruke Ciletovih prijatelja.

Zanimljivo je da on nije porekao da su od tajvanske "nagrade" krediti zaista deljeni, ali da su za regularnost u svim postupcima bili zaduženi službenici u Agenciji i Stopanska banka. Javna je međutim tajna da bez saglasnosti Tupurkovskog iz Agencije nije mogao biti isplaćen ni jedan dolar. Inspektori zavoda za reviziju su, između ostalog, utvrdili da je više od tri miliona dolara potrošeno na "sitnice": ručkove, rentakar vozila, autorske honorare za usluge, obezbeđenje i poklone.

Počinjene malverzacije u Agenciji za obnovu i razvoj utvrđene su još 2004. godine, kad je i povedena hajka za utvrđivanje lične odgovornosti njenog direktora. Tupurkovski je tada dao izjavu istražnom sudiji i tom prilikom je izjavio da je reč o osveti Kire Gligorova i Branka Crvenkovskog, bivšeg i sadašnjeg predsednika Makedonije, kojima se on zamerio direktno ih okrivivši za sramno ime BJRM, kako u međunarodnoj zajednici zvanično imenuju Republiku Makedoniju.

Tajvanska avantura je Tupurkovskog trajno izopštila iz ovdašnjeg javnog života i on se, razočaran ponašanjem svojih prijatelja iz Demokratske alternative, kojima su i podeljeni tajvanski dolari, sasvim povukao iz javnog i političkog života. Zadržao je funkciju predsednika Makedonskog olimpijskog komiteta, koja mu je aktiviranjem krivičnog postupka dovedena u pitanje.

Tužilaštvo je juče podiglo optužnicu i protiv Jovana Andonova, koji je u Agenciji za obnovu i razvoj bio zamenik Tupurkovskog.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.