Tuđmana hoće da proglase za sveca

Izvor: Vesti-online.com, 11.Dec.2012, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuđmana hoće da proglase za sveca

Franjo Tuđman, prvi predsednik Hrvatske i lider HDZ-a, koga je samo smrt spasla suđenja pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina nad Srbima u Hrvatskoj, mogao bi uskoro biti upisan među svetitelje Rimokatoličke crkve!

Biskup šibenski Ante Ivas već je Tuđmanu dao i svetiteljsko ime, nazvavši ga "Velikim Franjom Hrvatskim". Ovakvu izjavu Ivas je dao na skupu povodom 13. godišnjice Tuđmanove smrti, koja je obeležena u organizaciji Univerziteta u Zadru, Hrvatskog instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za povijest iz Zagreba i Zavoda za povijesne znanosti HAZU.

Podršku ovom skupu dao je i aktuelni predsednik Hrvatske Ivo Josipović koji je u pismu poručio da je Tuđman "u ključnim trenucima imao najvažniju ulogu u stvaranju hrvatske države".

"Tuđman je bio vizionar, potpuno zaokupljen velikom slikom zbog koje je propuštao detalje. U toj je slici Hrvatsku video u zajednici evropskih država kao zemlju koja će očuvati svoj identitet i svoje posebnosti", rekao je Miomir Žužul, bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske koji je kao "najznačajniju Tuđmanovu odluku" istakao onu o "angažovanju američkih generala za organizaciju Hrvatske vojske uoči akcija Bljesak i Oluja".

Franjo Tuđman (14.5. 1922. - 10.12. 1999.) je u svojoj skoro 60 godina dugoj vojno-političkoj karijeri prešao put od partizanskog komesara i najmlađeg generala JNA, preko predsednika Sportskog društva "Partizan" u Beogradu, do prvog predsednika nezavisne Hrvatske.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.