Tudjman nije imao plan za proterivanje Srba

Izvor: S media, 08.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tudjman nije imao plan za proterivanje Srba

Predsednik Hrvatske Franjo Tudjman 1995. nije imao plan za proterivanje Srba, izjavio svedok odbrane na sudjenju hrvatskim generalima u Hagu, Miomir Žužul koji je u to vreme bio Tudjmanov specijalni izaslanik za pregovore s medjunarodnom zajednicom, a kasnije i ministar spoljnih poslova.

Hrvatski generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač optuženi su ratne zločine za vreme i nakon operacije "Oluja", konkretno za progon, prisilno premeštanje i deportaciju, pljačkanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje naselja, ubistva i nehumana dela i okrutno postupanje prema srpskim civilima u Kninskoj krajini.

Trojica generala koje se terete za zločine od početka avgusta do kraja

septembra 1995. godine prema optužnici su zajedno s predsednikom Tudjmanom, ministrom odbrane Gojkom Šuškom i načelnicima hrvatskog glavnog štaba Zvonimirom Červenkom i Jankom Bobetkom bili pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo da setrajno ukloni srpsko stanovništvo iz Kninske krajine.

Žužul je u iskazu tvrdio da ni Tudjman, ni drugi hrvatski zvaničnici, ni

na jednom sastanku uoči "Oluje" nisu pominjali plan za proterivanje Srba iz Kninske krajine.

Četiri operacije kojima je komandovao Gotovina a koje su sprovedene u Hrvatskoj i BiH doprinele su oslobodjenju BiH, slomu srpske agresije, Dejtonskom mirovnom sporazumu i mirnoj reintegraciji Istočne Slavonije u Hrvatsku, odgovorio je Žužul na pitanja Gotovinine odbrane.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.