Trpeza kao minsko polje?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Okt.2015, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trpeza kao minsko polje?

Bio, organic, zdrava hrana - sve su to termini koje smo do prije tridesetak godina jednostavno zvali hranom. Danas postoji dobra i loša hrana. I kao da to nije dovoljno, svakodnevno nas prepadaju novim izvorima dobijanja raka. Nekad nam je sjedanje za sto, nije važno o kojem je obroku bila riječ, bilo izvor užitka. Danas i najobičniji doručak, kako tvrde u novim istraživanjima, izgleda kao minsko polje.

Da li ćemo stvarno od komadića slanine dobiti adenokarcinom, kao da smo spavali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << u sobi obloženoj azbestom? Da li će pšenica u našem tostu stvoriti zrno koje će prerasti u maligno oboljenje? Trebamo li strahovati od mjehurića u gaziranom piću?

I što je još gore, ne možemo naučiti lekciju napamet i znati je za cijeli život jer se spisak loših i opasnih namirnica stalno mijenja. Već se i kuvari širom svijeta posprdno odnose prema uputima stručnjaka, i kažu: „Možete biti sigurni da ono što vam ove godine kažu da je dobro za vaše zdravlje, već iduće će biti smrtna opasnost.”

Nije naravno sporno da treba poslušati naučno dokazane i potvrđene studije o tome šta je zdravo, a šta ne, uključujući i hranu. No dobri će vam doktori uvijek reći: poslušajte svoj organizam. Ako vaše tijelo odbacuje nešto, a želudac ne može svariti - odreknite se toga. Makar bilo i na vrhu nutricionističke ljestvice super zdrave hrane.

Mi smo u temi sedmice prikupili mišljenja svih, i građana i proizvođača, nutricionista i ostalih stručnjaka o novim preporukama SZO o mesu i mesnim prerađevinama.

Nevjerica i šok, prve su reakcije većine građana Srbije na vijest da crveno meso i prerađevine mogu biti kancerogeni. Dok stručnjaci upozoravaju na posljedice, u zemlji u kojoj su generacije odrasle na masti i hljebu, kupci skoro demonstrativno poručuju da se nikada ne bi odrekli slanine. Više detalja u tekstu Zorana Glavonjića "Srbija ne veruje SZO: Slaninu jedi i živi doveka".

Meso i mesne prerađevine za veliki broj stanovnika Bosne i Hercegovine neizostavni su dio svakodnevnog jelovnika. Stoga poruka tima naučnika Svjetske zdravstvene organizacije o klasifikovanju konzumacije mesnih prerađevina kao „kancerogenih za ljude“, te crvenog mesa kao „vjerovatno kancerogenog“ nije uplašila, ni proizvođače, ni ljubitelje ovih proizvoda - navodi Ivana Bilić u priči "BiH: Nema bojazni od konzumiranja mesa, povjerenje u tradicionalnu obradu hrane".

Da li će stav SZO o štetnosti mesnih prerađevina i crvenog mesa po zdravlje uticati na promjenu jelovnika kod građana Crnoj Gori i u kojoj mjeri? Kako reaguju proizvođači, očekuju li pad prodaje? Šta su pokazale prve analize u trgovinama? Pojedinosti donosi Lela Šćepanović "Proizvođači tvrdnje SZO ocjenjuju antipropagandom, građani podijeljeni".

Upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije o vezi mesnih prerađevina sa rakom debelog crijeva i mogućoj vezi crvenog mesa s tom bolešću, ozbiljno je shvaćeno u Hrvatskoj, ali struka naglašava kako je - i ovdje, kao i u niz drugih slučajeva, u životu - sve pitanje mjere. Hrvatska ima nedovoljno iskorištene mogućnosti u zdravoj hrani, primjerice jadranske ribe i domaćeg maslinovog ulja - ističu sagovornici Enisa Zebića u tekstu "Hrvatska: Nakon upozorenja SZO stručnjaci ističu 'nema mjesta panici' ".

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.