Trojica prijavljena za ratni zločin u Glini

Izvor: RTS, 04.Dec.2018, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trojica prijavljena za ratni zločin u Glini

Sisačko-moslovačka policija je trojicu bivših pripadnika Teritorijalne odbrane SAO Krajine kazneno prijavila za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Prijavljeni su da su 20. septembra 1991, kako bi se osvetili zbog pogibije svojih trojice pripadnika, na brdu kod Gline streljali četvoricu zarobljenih hrvatskih vojnika.
Načelnik PU sisačko-moslovačke Luka Pešun rekao je na pres-konferenciji da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je tada 43-godišnjak, kao obaveštajni oficir pri Štabu Teritorijalne odbrane Glina ovlašćen da postupa prema zarobljenicima i komanduje Vojnoj policiji, pod izgovorom da ih vodi u zatvor u Knin, iz Kazneno-popravnog doma u Glini izveo četvoricu zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske, prenela je Hina.
Bili su to tada 37-godišnji Borislav Litrić, 46-godišnji Janko Kaurić, 57-godišnji Ante Žužić i 62-godišnji Milan Litrić. Prema unapred dogovorenom planu, a radi osvete zbog pogibije trojice pripadnika TO Glina, umesto u Knin odveo ih je na brdo Pogledić u Glini.
Kršeći pravila međunarodnog prava, naredio je dvojici pripadnika Vojne policije TO Glina, tada starih 33 i 37 godina, te drugim za sada nepoznatim pripadnicima TO Glina da likvidiraju dovedene ratne zarobljenike, što su i učinili hicima iz vatrenog oružja.
Tela ubijenih ratnih zarobljenika ekshumirana su 1996. godine iz masovne grobnice na brdu Pogledić.
Trojica osumnjičenih danas su stari 70, 64 i 60 godina, a nedostupni su pravosudnim organima Hrvatske. Policija je protiv njih podnela kaznenu prijavu Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu.
Za isto kazneno delo na sisačkom Županijskom sudu već je suđeno Radi Miljeviću, koji je bio uhapšen 9. marta 2006. godine prilikom dolaska u Glinu.
Miljević je više od četiri godine proveo u istražnom zatvoru, ali nakon osuđujuće presude i ponovljenog postupka Vrhovni sud ga je oslobodio krivice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.