Trojica državljana Srbije krijumčarila migrante koji su završili u Kupi

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Avg.2019, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trojica državljana Srbije krijumčarila migrante koji su završili u Kupi

Trojica državljana Srbije učestvovala su u krijumčarenju ilegalnih migranata koji su završili u reci Kupi posle policijske potere, utvrdila je hrvatska policija. Četvrti učesnik u krijumčarenju je državljanin BiH. Za vozačem koji je prevozio jedanaestoro migranata, od kojih se jedna žena udavila u reci, i dalje se traga. Ostali su u pritvoru.

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u saradnji sa Županijskim državnim tužilaštvom u Sisku, dovršili >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su kriminalističko istraživanje kojim su obuhvaćene četiri osobe: 42-godišnji državljanin Srbije, 42-godišnji državljanin Srbije i Nemačke, 44-godišnji državljanin BiH, kao i 20-godišnji državljanin Srbije, za koje su policijski službenici utvrdili postojanje sumnje da su 25. avgusta 2019. godine, učestvovali u pripremi i realizaciji krijumčarenja 11 ilegalnih migranata.

Naime, sumnja se da je prvoosumnjičeni 42-godišnji državljanin Srbije kombi vozilom nemačkih registarskih oznaka, po prethodnom dogovoru s preostalom trojicom osumnjičenih, a s ciljem pribavljanja imovinske koristi, došao na područje Gline, u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom gde je, na neutvrđenom mestu, u vozilo ušlo 11 ilegalnih migranata (državljani Avganistana i Irana), navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su oni ranije nezakonito prešli granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Tokom prevoza migranata kombi vozilom u pravcu Zagreba, prvoosumnjičenog su u mestu Gornje Taborište, pokušali da zaustave policijski službenici koji su se vozilom kretali iza njega. Prvoosumnjičeni nije zaustavio vozilo, već je povećao brzinu kretanja, te je naglim menjanjem pravca kretanja i naglim kočenjem, kombijem pokušavao da izgura s puta policijsko vozilo, dodaje se.

Izlaskom iz mjesta Slatina Pokupska prvoosumnjičeni je vozilom naglo skrenuo na makadamski put koji vodi i završava nizbrdicom do rijeke Kupe, pa je na kraju makadamskog puta, bez kočenja, sleteo u Kupu, nakon čega je izašao iz vozila i pobegao u obližnju šumu – minski sumnjivo područje, dok je krijumčarene migrante ostavio u vozilu koje je tonulo, ne pruživši im pomoć, dodaje se u saopštenju.

Policijski službenici koji su učestvovali u poteri ušli su u reku kako bi pružili pomoć ilegalnim migrantima čije živote je osumnjičeni krijumčar doveo u opasnost, a jedna 23-godišnja državljanka Avganistana se tom prilikom udavila.

Sprovedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je drugoosumnjičeni 42-godišnjak prethodno dogovarao s prvoosumnjičenim nezakonita prebacivanja nezakonitih migranata preko državne granice, kao i njihov prevoz prema zemljama EU i potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Takođe, neposredno pre počinjenja krivičnog dela drugoosumnjičeni 42-godišnjak je četvrtoosumnjičenom 20-godišnjaku dostavio lokacije realizacije.

Trećeosumnjičeni 44-godišnjak je pomagao u činjenju krivičnog dela prevoženja nezakonitih migranata na način da je prvoosumnjičenom 42-godišnjaku omogućio korišćenje kombi vozila, koje je inače u vlasništvu člana njegove porodice.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da drugoosumnjičeni 42-godišnji državljanin Srbije i Nemačke počinio krivično delo "Protivzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma", dok su osumnjičeni 44-godišnji državljanin BiH i 20-godišnji državljanin Srbije prijavljeni za pomaganje u navedenom krivičnom delu.

Sva trojica su predati pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Za prvoosumnjičenim 42-godišnjim državljaninom Srbije policija i dalje intenzivno traga, pa će i protiv njega Županijskom državnom tužilaštvu u Sisku podneti poseban izveštaj zbog počinjenja krivičnih dela "teško krivično delo protiv opšte sigurnosti", "dovođenje u opasnost života i imovine opštee opasnom radnjom ili sredstvom", "protivzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma" i "prisila prema službenom licu".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Hrvatska: Državljani Srbije umešani u krijumčarenje migranata i smrt Avganistanke

Izvor: Beta, 27.Avg.2019

Utvrđen je identitet krijumčara migranata iz Slatine Pokupske u Hrvatskoj, u nedelju, 25. avgusta, kada je život izgubila jedna žena, i uhvaćena su njegova trojica pomagača, saopštila je danas Policijska uprava sisačko-moslavačka. Agencija Hina javlja da za prvoosumnjičenim 42-godišnjim državljaninom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.