Tri jaja za evro

Izvor: Politika, 03.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri jaja za evro

Bar – Početak jeseni u Baru doneo je nova velika poskupljenja onih namirnica bez kojih građani ne mogu – povrća, voća i prehrambenih proizvoda.
Ovoga leta ovdašnji talentovani pesnik Igor Rems, koji živi i radi u Kelnu, bio je začuđen cenama na barskoj zelenoj pijaci. Kazao nam je da građani Kelna, sa nekoliko puta većim mesečnim prihodima od Barana, imaju na raspolaganju znatno jeftiniju pijacu.
Na barskoj pijaci od povrća najskuplja je boranija koja košta od dva do >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 2,5 evra za kilogram, potom paradajz 1,5 do 2,5 evra, dok se paprika i krastavac mogu nabaviti po ceni od jednog do 1,5 evra.

Od sezonskog voća grožđe se, iako mu vreme polako prolazi, i dalje dobro drži (dva evra), a toliko koštaju i kruške. Mandarine su još zelene, ali se prodaju za 1,5 evra po kilogramu, dok se nar može naći za evro do evro i po. Najjeftinije su banane koje koštaju evro, a malo skuplje su jabuke (jedan do 1,20 evra).

Kilogram takozvanog starog sira staje od četiri do šest evra, a mladog od tri do četiri. Crnogorskog kajmaka nema u ponudi, dok onaj koji stiže iz Srbije košta sedam evra.

Na obližnjoj ribljoj pijaci sve zavisi od toga kakva je bila ribarska noć. Kada smo mi posetili pijacu, bila je lošija ponuda jer se prodavala riba koju ribari love na udicu. Kad dođu "kočari", koji ribu love mrežama, ponuda je bogatija i cene su nešto malo niže.

Uglavnom, i dalje je najskuplji gof – 12 evra za kilogram, zatim orada, barbun i kozice – 10, pa sipa sedam i skakavica pet i šest evra. Neočišćeni kilogram raže staje tri evra, dok je očišćena dva evra skuplja. Sveži šaran košta tri evra, a suvi od osam do 10.

Kilogram zelene salate je 2,5 evra. Zanimljivo je da su i jaja skočila, naročito pošto je prošla opasnost od ptičjeg gripa. Donedavno, za evro se dobijalo šest jaja, sada samo tri.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.