Tri Srbina uhapšena zbog genocida u Srebrenici

Izvor: Mondo, 20.Dec.2017, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri Srbina uhapšena zbog genocida u Srebrenici

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su na području Vlasenice i Han Pijeska tri osobe srpske nacionalnosti osumnjičene za ratni zločin genocida i pomaganja u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine.

Foto: Youtube/ScreenShot

Uhapšeni su nekadašnji komandant Vlaseničke brigade Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Mile Kosorić (64), nekadašnji komandir Interventnog voda Vlaseničke brigade VRS Rade Garić (43) i nekadašnji vojni policajac >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Vlaseničke brigade VRS Momčilo Tešić (54), saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Oni su pod istragom Tužilaštva BiH u vezi s događajima u mestu Luke kod Vlasenice, gde su iz konvoja prisilno izdvojeni civili koji su napuštali zaštićenu zonu posle pada Srebrenice i potom odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gde su ubijeni.

Masovna grobnica s posmrtnim ostacima ubijenih pronađena je posle rata na lokalitetu Mršića.

Prikupljeni dokazi ukazuju da je na tim lokalitetima ubijeno najmanje 30 osoba.

Protiv Garića se istraga vodi i za događaje iz perioda od 1992. do 1995. godine na području Vlasenice, a koji se odnose na počinjene ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, i obuhvataju mučenja, zlostavljanja, silovanja i ubistva žrtava bošnjačke nacionalnosti na tom području.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.