Trgovci jabukama okupirali Resen

Izvor: Politika, 13.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovci jabukama okupirali Resen

Resen - U Resen, gradić smešten u prespanskoj kotlini u kojoj dominira prelepo Prespansko jezero, svakog oktobra nagrnu trgovci voćem iz mnogih zemalja. Ovamo ih privlače čuvene resenske jabuke koje su poslednjih godina veoma tražene i na probirljivom tržištu EU, što znači da su, uz rano povrće i grožđe, makedonski izvozni adut.
Na otkupnim punktovima u samom Resenu i okolnim naseljima ovih dana vri kao u košnici. Između kolona traktora kojima seljaci dovoze jabuke i šlepera >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u koje se one pretovaruju "ječi" od mešavine balkanskih jezika.

U gomili ispred vage najglasniji gospodin na srpskom i mađarskom zbija šale, zadovoljan što se upravo utovaruju njegova dva šlepera. Josif Batić je iz Subotice i ovde, sa partnerom iz Mađarske, kupuje samo jabuke prve klase. Priča da je i ranijih godina kupovao resenske jabuke ali da od lane to radi isključivo za izvoz u zemlje EU. Josif, kao i drugi kupci, za kilogram jabuka plaća 15 denara (jedan evro je ravan 61 makedonskom denaru), a krajnjem kupcu ih prodaje po dva evra. Do zarade, kaže Batić, stiže se tek pošto se jabuke sortiraju, a pri tome se gubi 30 odsto od kupljene količine, i transportuju do krajnjeg odredišta.

Proizvođači trljaju ruke, zadovoljni što su dočekali da svoju muku unovče bez trzavica koje su imali ranijih godina. Osim što su oslobođeni obaveze da jabuke skladište, za prodatu količinu dobijaju pristojnu cenu, i to na ruke i bez posrednika.

U Prespi se jabuke gaje na 3,6 hiljada hektara i, ako se izuzmu plantaže Svislajona, ranijeg Agroploda, sve površine su u vlasništvu individualnih proizvođača. A oni, podstaknuti dobrom zaradom i najavljenom pomoći države, podižu nove i moderne voćnjake. Prema rečima Nauma Toskoskog, rukovodioca Centra za unapređenje voćarstva, sistem navodnjavanja kap po kap, uvođenje novih sorti jabuka i stručna pomoć nedavno otvorene laboratorije ubuduće će uticati na povećanje površina pod nasadima jabuka ali i na njihov kvalitet.

Jedan od poznatijih proizvođača jabuka jeste resenski gradonačelnik i bivši ministar u makedonskoj vladi Dimitar Buzlevski.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.