Treća višegradska ćuprija

Izvor: Politika, 21.Sep.2009, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treća višegradska ćuprija

Opština planira obnovu železnog mosta, srušenog nekontrolisanim izlivanjem vode iz Hidroelektrane „Višegrad” 1992. godine

Višegrad – Iako se Drina u Višegradu premošćuje sa dva mosta, samo je jedan kod naselja Garča u saobraćajnoj funkciji, s obzirom da je preko mosta Mehmed-paše Sokolovića, koji se nalazi na listi svetske baštine, zabranjen saobraćaj za sva motorna vozila još od 2005. godine.

S jedne strane to je dobro, jer je čuvena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ćuprija na Drini konačno „odahnula” od tereta teških kamiona i šlepera. S druge strane, zbog obustave saobraćaja preko nje, brojni motorizovani turisti već četiri godine zaobilaze centar Višegrada, zbog čega najviše negoduju ugostitelji i trgovci.

Naravno da to uslovljava slabije turističke rezultate, jer se trenutno celokupan saobraćaj odvija zaobilaznicom.

Zbog ovog evidentnog problema opština Višegrad je odlučila da iz kreditnih sredstava namenjenih kapitalnim investicijama izdvoji oko 900.000 maraka, kako bi se obnovio železni most koji je sve do 1992. godine premošćavao Drinu između višegradskih naselja Nezuci i Dušće, koji su podigli graditelji Hidroelektrane „Višegrad”. Ovaj most je nedugo kasnije služio kao alternativa staroj ćupriji na Drini, ali su ga početkom 1992. godine, zbog nekontrolisanog puštanja vode iz hidroelektrane, porušili muslimanski ekstremisti od kada se njegova konstrukcija nalazi u Drini.

Očigledno je da je ovo najjeftinije i najkorisnije saobraćajno rešenje za Višegrad, jer su postojeće kule u dobrom stanju, a moguće je da će se moći iskoristiti i železna konstrukcija uz prepravke i zaštitu.

U Višegradu očekuju da će uz relativno jeftina investiciona ulaganja dobiti kvalitetno saobraćajno rešenje, usmeravanjem putničkog i autobuskog saobraćaja kroz centar grada, što je bez svake sumnje od višestruke koristi, kako za građane, posebno za ugostitelje i trgovce, tako i za brojne turiste i putnike namernike kojima će tako višegradska turistička ponuda biti daleko dostupnija.

S. Heleta

[objavljeno: 21/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.