Trebišnjica čeka „veliko spremanje”

Izvor: Politika, 23.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trebišnjica čeka „veliko spremanje”

Od nekadašnje lepotice ova reka se pretvorila u gotovo stajaću vodu obraslu vodenim biljkama i zatrpanu muljem

Trebinje – Pažnju posetilaca Trebinja u letnjim mesecima privlači neobičan „plovni objekat” na reci Trebišnjici. Reč je, naime, o specijalnoj „biver” mašini koja, poput velikog usisivača, sakuplja mulj sa dna reke koji se sistemom cevi prebacuje na drugo mesto. Mašinu je pre nekoliko godina nabavilo preuzeće Hidroelektrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na Trebišnjici jer je njihov zadatak da čuvaju i održavaju korito reke.

Naime, nakon izgradnje sistema hidrocentrala uzvodno od Trebinja, iz godine u godinu reka je gubila prvobitan izgled i odlike. Čak i u najtoplijim mesecima temperatura vode je veoma niska, a zbog usporenog toka i niskog vodostaja na delu kroz grad Trebišnjica je počela da se pretvara u močvaru.

Problem je posebno došao do izražaja nakon rata jer se više ne ispušta voda za rad elektrane Hutovo, pa je manji i sporiji protok vode kroz grad. Tako se Trebišnjica od nekadašnje lepotice pretvorila u gotovo stajaću vodu obraslu vodenim biljkama i zatrpanu muljem.

Radom „bivera” i celog tima ljudi Hidroelektrane pokušavaju da umanje posledice. U preduzeću kažu da izgled reke narušava i nesavestan odnos građana koji u nju bacaju smeće. Situacija na rukavcima reke koja se račva nizvodno od grada još je gora: deo ovih vodotoka je potpuno obrastao rastinjem i pretvoren u pravu močvaru.

– Naše stručne ekipe izvršile su obilazak i napravljen je predračun radova i u narednom periodu će se sanirati nekoliko ponora na ovim rukavcima kako ne bi oticala voda, a biće obavljeno i temeljno čišćenje korita. Naše preduzeće za tu namenu planira da izdvoji 180.000 konvertibilnih maraka – kaže Blagota Marković, izvršni direktor za upravljanje sistemom u Hidroelektranama na Trebišnjici.

S. Pešut

[objavljeno: 24/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.