Izvor: B92, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tražićemo mesto potpredsednika"

Vukovar -- Predsednik SDSS Vojislav Stanimirović izjavio da će ta partija tražiti potpredsedničko mesto u novoj hrvatskoj Vladi.

Na parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor, Samostalna demokratska srpska stranka je dobila tri mandata, a u pregovorima s mandatarom Ivom Sanaderom insistiraće na zahtevu da učestvjuje u novoj Vladi, potvrdio je danas Stanimirović posle sednice Zajedničkog saveta odbrane u Vukovaru. On je istakao da se ta partija neće zadovoljiti mestom ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evropskih integracija koje im je ponuđeno.

"Osim potpredsedničkog mesta, tražićemo i nekoliko mesta državnih sekretara i savetničkih mesta", rekao je Stanimirović novinarima nakon sednice.

On je dodao da će među glavnim zahtevima biti rešavanje statusa bivših radnika fabrike "Borovo" koji su radili u toj kompaniji u vreme kad je Vukovar bio izvan hrvatske državne uprave, odnosno kad je bio pod srpskom upravom.

Kako je rekao Stanimirović, SDSS očekuje i da u novoj Vladi zadrži resore pomoćnika ministara u policiji, prosveti i obrazovanju, kulturi i pravosuđu na koja srpska zajednica ima pravo u skladu s vladinim Pismom namere iz 1997. godine.

Budući premijer Ivo Sanader u subotu je od šefa države Stjepana Mesića dobio mandat za sastav nove Vlade, jer je predsedniku dao garanciju da njegova Hrvatska demokratska zajednica, kao relativni pobednik izbora ima podršku potrebne većine od 77 poslanika u budućem sazivu Sabora.

Za stabilnu i efikasnu Vladu Sanaderu će biti potrebno još nekoliko poslaničkih glasova, pa je mandatar rekao da računa na glasove podrške osam predstavnika nacionalnih manjina, među kojima su i tri poslanika srpske nacionalne manjine Vojislav Stanimirović, Milorad Pupovac i Ratko Gajić, svi predstavnici SDSS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.