Tragedija koja još potresa region: Dečak nacrtao mesto svog stradanja (FOTO)

Izvor: BKTV News, 21.Jun.2017, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragedija koja još potresa region: Dečak nacrtao mesto svog stradanja (FOTO)

Godinu dana je prošlo otkad je bosonogi plavokosi dečak sa autizmom Ognjen Rakočević (11) iz Podgorice tragično nastradao i ostavio svoju porodicu i celu zemlju u žalosti.

Bosonogi mališan iznenada je napustio dom i rešio da zapliva u nabujalu Moraču, a potom nestane u njenim dubinama. Dvanaest dana ga je reka skrivala od tragača.

DA SRCE PUKNE: Ovako su se od malog Ognjena oprostili ljudi koji su tragali za njim danima! (FOTO)

"Ognjenovo telo pronađeno >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je na ušću u Skadarsko jezero, u manastirskom vrbišu u podnožju ostrva Vranjina. To je isto mesto koje je Ogi dve-tri godine ranije svojom ručicom nacrtao na hartiji", priča dečakov otac Branko Rakočević za Večernje novosti.

Gotovo je fotografski nacrtao mesto na kojem je pronađen. Tu je ostrvo Vranjina. Na vrhu brda nacrtao je krst, a iznad njega nebo kao svetiteljski oreol. U podnožju je zeleni vrbiš, i ono što je frapantno, Ogi je nacrtao sebe upravo na mestu na kome je pronađen", priča tužni otac.

"Ne verujem u slučajnost. Tu ga je dovela Božja ruka. Rođen je 28. decembra, kad i Sveti Vasilije Ostroški, a otišao je na Vaskrs. Ispred Crkve Svetog Nikole našao ga je Nikola Ulićević. Interesantno je da se u tom manastirskom kompleksu, pored Crkve Svetog Nikole, nalaze temelji Hrama Svetog Save i Uspenja Presvete Bogorodice. Ova sveta tri imena pojavljuju se i na izvorištu Morače, odakle smo mi Rakočevići, kao i na njenom ušću", ispričao je.

Branko je u knjizi "Bosonogi princ" sabrao mnogobrojne priče i pesme posvećene Ogiju, kao i deo koji se odnosi na višednevnu potragu za dečakom, koja je uzburkala Crnu Goru i region.

RODITELJI OČAJNI: Ponuđena nagrada od 10.000 evra za informaciju o Ognjenu

"Kao da se žrtvovao za svoje male drugare sa autizmom. Ogi je "zapalio vatru" u celoj Crnoj Gori i dao uzbunu svima, i vatrogasicima i rezervistima, i vernicima i ateistima. I niko nije ostao da spava, svi su se probudili", kaže Branko.

Potraga je, nažalost, imala tužan kraj. A i posle godinu dana, sećanje na Ogija je veoma živo.

Psiholozi su oprezni kad je reč o Ogijevom "čulu" da preko crteža odredi mesto gde će završiti svoj kratki životni vek. Kažu da se takve stvari događaju kod autistične dece, ali bi u konkretnom slučaju bilo potrebno opsežno istraživanje. Ovaj slučaj prešao je granice Crne Gore, pa je tako psihološkinja Moja Bonačić iz Hrvatske kazala:

"Postoji jedan dečak - ime mu je Ognjen. Bio je drugačiji od druge dece i voleo je jako vodu. Zbog svoje različitosti, nije razumeo da voda može biti opasna, pa je voda uzela njegov život. Mama koja je sahranila svoje dete našla je novi smisao i osnovala Fondaciju "Ognjen Rakočević".

Građani Podgorice pokrenuli su inicijativu da deo ulice kojom je Ogi otrčao do reke ponese njegovo ime.

"Voleo bih da ovaj sokak dobije Ognjenovo ime. Ne mora to biti puno ime i prezime. Neka se zove Ogijev sokak ili Ogijeva ulica", kaže Branko Rakočević.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.