Titov Galeb mira i razdora (7): Šef na putu, država u haosu

Izvor: Vesti-online.com, 01.Maj.2018, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Titov "Galeb" mira i razdora (7): Šef na putu, država u haosu

Početak 1961. godine svetu nije obećavao ništa dobro. Trka u naoružanju između velesila, kao i neuralgične tačke Vijetnam, Kuba, Laos, Alžir, Kongo, stvarale su napetost i među narodima, i među svetskim liderima.

Brozove čuvare posebno je zabrinjavala sedmomesečna kriza u Kongu, koja se našla i pred Savetom bezbednosti UN, kao i zbivanja u Alžiru. I pored svega, "Galeb" je sa ukupno 404 putnika isplovio 14. februara iz Splita. Došlo je i vreme ručku.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << salonu i brodskoj trpezariji sede abonenti glavne kuhinje, 34 druga i četiri drugarice. Pored Josipa i Jovanke Broz, tu su, između republičkih funkcionera, visokih oficira Armije, lekara, prevodilaca, novinara, inženjera i pisac Dobrica Ćosić i Jovankina sestra Nada Budisavljević.

"Da znate, ručak je uvek u 12.30, a večera u 19.30. Neću nikog da čekam. Bioskop je posle večere", izdaje Tito prvu direktivu pratiocima, a zatim upozorava svoje najviše oficire šta će raditi u slučaju provokacije francuskih pomorskih snaga: "Oružje ćete upotrebiti samo po mom odobrenju. Čuvajte 'Lovćen'! Ako bi Francuzi pokušali da pretresu brod i maltretiraju posadu, odmah dva razarača da stanu oko njega i zaštite ga!"

Tog dana na "Galeb" je iz Beograda stigla informacija da je u glavnom gradu Jugoslavije oko 150.000 ljudi demonstriralo zbog ubistva kongoanskog premijera Patrisa Lumumbe.

Demonstracije su počele posle mitinga na Trgu Marksa i Engelsa, ali su se otele kontroli Partije. Pretvorile su se u takve nerede, da je intenzitetom bio iznenađen i sam Maršal koji je pred polazak u Afriku osudio ovaj atentat. Drugog dana plovidbe iz Akre i Beograda na "Galeb" stiglo je desetine depeša.

Titov "Galeb" mira i razdora

Obaveštajna prethodnica, trojica iz specijalnog štaba za Afriku, javljali su Svetislavu - Ćeći Stefanoviću, državnom sekretaru za unutrašnje poslove u Beogradu i Žeželju na "Galebu" da su posetili Kumasi u Gani i sa šefovima policije dogovorili obezbeđenje. I u susednom Togou je održan sličan sastanak u Ministarstvu unutrašnjih poslova, gde su domaćini naglasili da je "poželjno da Maršal dođe u uniformi zbog utisaka kod naroda, jer bi Tito prvi maršal koji ih posećuje".

Prve posleratne masovne demonstracije u Beogradu bile su one izazvane ubistvom Patrisa Lumumbe. Fotograf Tomislav Petrović ovekovečio je ovaj događaj u zimu 1961. godine. Lumumba je bio prvi premijer nezavisnog Konga i osnivač Kongoanskog nacionalnog pokreta. Na vlasti je bio svega 67 dana. Posle vojnog udara 1960. godine smenjen je protivno ustavu zemlje, a 1. decembra stavljen u kućni pritvor u Leopodvilu. Već 17. januara 1961. mučki je ubijen. Imao je svega 36 godina. Posle ubistva Patrisa Lumumbe, u Beogradu su u znak protesta održane velike demonstracije koje su se pretvorile u nerede. Opkoljena je ambasada Belgije jer se smatralo da su Belgijanci, kao bivši kolonisti, umešani u ubistvo Lumumbe. Jedan od studentskih domova i jedna ulica u Beogradu, Nišu, Subotici i Zaječaru po njemu nosi ime. Patris Lumumba je bio oženjen i imao je petoro dece. Ostao je simbol borbe afričkih naroda protiv kolonijalizma, nalik Argentincu Če Gevari.

Trećeg dana jedna depeša, iz Brisela, odmah je prosleđena Brozu: demonstranti su između 13. i 14. februara napali belgijsku ambasadu u Beogradu, pa je u Briselu jugoslovenskom ambasadoru podnet protest belgijske vlade "sa dubokom indignacijom, jer ne mogu da shvate da je policija bila slabo efikasna", kao i to što se u Jugoslaviji pravi veza između Belgije i ubistva Lumumbe.

Tito je zatražio detaljnu informaciju iz Beograda šta se stvarno događalo pred belgijskom ambasadom. Priču o tome na "Galeb" mu je lično poslao Aleksandar Ranković, potpredsednik jugoslovenske vlade. Ranković najpre upoznaje Broza da su na vest o ubistvu Lumumbe "počela spontana reagovanja" Beograđana pred belgijskom ambasadom, jer su (13. februara) čuli službenike ambasade kako "bučnom pijankom daju oduška svom zadovoljstvu".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.