Tito hit u Sloveniji

Izvor: Politika, 10.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tito hit u Sloveniji

Opštinski oci odlučili da zaštitni znak na glavnom velenjskom trgu, Brozov spomenik u uniformi glavnog komandanta, popularišu i šire od sajta „titovo.velenje.org”

Od našeg stalnog dopisnika

Velenje – Grad koji se zbog nalazišta i rudnika lignita intenzivno razvijao u šaleškoj dolini posle Drugog svetskog rata, dodao je 1981. svom imenu, posle smrti Josipa Broza, njegov nadimak i postao Titovo Velenje. Promena nije trajala ni dekadu i tik uoči >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << osamostaljenja Slovenije, početkom 1991, Titovo postaje opet – samo Velenje.

Danas, 17 godina kasnije, u Velenju naglo niču brojni virtuelni portali na kojima se varoš ponovo reklamira uz atribut „Titovo”, stoga su nedavno opštinski oci odlučili da zaštitni znak na glavnom velenjskom trgu, Titov spomenik u uniformi glavnog komandanta, popularišu i šire od sajta „titovo.velenje.org”. U to ime je pala odluka o preuređenju neposredne okoline oko znamenitog kipa, u sklopu priprema za obeležavanje 50-godišnjice procvata i proširenja grada.

Praznovanje će biti upriličeno iduće godine, stoga je sva nostalgična pažnja trenutno uperena na spomenik nekadašnjeg jugomaršala koji krasi centralni, jasno, Titov trg.

Ovaj monumentalni spomenik jedini je u Sloveniji u novijoj istoriji ostao na istom mestu na kome je postavljen 1977. Kip je visok više od pet metara i delo je poznatog hrvatskog vajara Antuna Augustinčića.

Za Velenjčane je Titov spomenik deo gradske istorije povezana sa nekadašnjim duhom bratstva i jedinstva, posebno zbog korena koje većina stanovnika ima u nekadašnjim jugoslovenskim republikama. Zato nikome ne pada na pamet da predloži izmeštanje Brozovog kipa ili njegovo uklanjanje; naprotiv, saznajemo, predlog o uređenju „Titove okoline” podržali su, posle javne rasprave, svi.

Šef kancelarije za okolinu i prostor u opštini Velenje Marko Vučina pripremio je projekat uređenja a otkriva da je pored pozitivnih reakcija sugrađana dobio svega dva anonimna pisma za uklanjanje spomenika. Kip se nalazi tu gde jeste već više od 30 godina. Ali ljudima se ne sviđa što je maršal na svom visokom pijedestalu nedostupan. Putnici namernici koji stižu u Velenje pre svega da bi pogledali neobičan muzej rudarstva pod zemljom, jedinstven za ovaj deo Evrope, u centru grada, otkriju i Titov spomenik; mnogi se fotografišu, neki zapale sveću „zadušnicu”, poneko donese cveće, čak i venac"

„Velenje je dovoljno civilizovano da može da istrpi simbol iz nekih drugih vremena, posebno što je postao atrakcija našeg grada, zato želimo da neposredna okolina postane prostor za druženje turista i domaćina onako kao što je to slučaj sa drugim spomenicima u svetu; zato smo se odlučili da oko spomenika podignemo kamene stepenice na kojima će biti moguće sesti, a koje će poput prstena okružiti osnovni Augustinčićev spomenik,” kaže Vučina.

Prvo sadnice će oko Tita biti zasađene na Dan zemlje 22. aprila. Broz je Velenje prvi put obišao 19. avgusta 1962, a onda je iste godine Aleksandar Ranković, tada potpredsednik jugoslovenske savezne vlade, u Velenje 1. oktobra doveo predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta Sovjetskog Saveza Leonida Iljiča Brežnjeva. Tito je u Velenje ponovo došao 30. avgusta 1963. ali tada u društvu sovjetskog predsednika Nikite Hruščova i njegove supruge Nine. Nekoliko godina kasnije, u vreme kada cela opština Velenje nije imala ni 25 hiljada žitelja, nova industrijska uzdanica (Gorenje) izbacuje na tržište prvu automatsku veš-mašinu, da bi 1970. izradilo prvi televizor u boji"

Najnoviji planovi obnove gradskog jezgra otkrivaju, međutim, da će večiti maršal i ubuduće, ostati van dosega ruku većine svojih obožavalaca. Možda će tek onim najvišim uspeti da sa najvišeg stepenika dodirnu – Brozovu levu nogu.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 11.04.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.