Tirk osudio posleratni zločin kod Laškog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirk osudio posleratni zločin kod Laškog

LJUBLJANA - Predsednik Slovenije Danilo Tirk danas je najoštrije osudio posleratni zločin kod Laškog, gde su nedavno, u napuštenom rudniku, pronađena tela oko 300 ubijenih ljudi.

"Najoštrije osuđujem taj i sve druge zločine počinjene tokom i posle rata", naveo je Tirk u saopštenju, koje je prenela slovenačka agencija STA.

Masovna grobnica u napuštenom rudniku "Barbarin rov" pronađena je prošle nedelje, ali se još pouzdano ne zna ko su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << žrtve i ko su bili počinioci tog gnusnog zločina.

Sumnja se da su ubijeni Slovenci, pripadnici belogardejskih formacija iz Drugog svetskog rata, ali se govori da među likvidiranima ima i Hrvata, odnosno hrvatskih ustaša.

"Očekujem da forenzičari u najkraćem roku obave potrebne istrage i pozdravljam podršku koju im daje vlada", istakao je Tirk.

Tirk nije želeo da komentariše primedbe pojedinih stranaka da je juče, svojom izjavom, minimizirao važnost rasvetljavanja slučaja masovne grobnice kod Laškog.

"Radi pravilnog tumačenja moje jučerašnje izjave, želim samo da naglasim da je tema posleratnih zločina vrlo značajna i da se Slovenija s njom mora suočiti. Političke manipulacije s tim u vezi su neprihvatljive", istakao je on.

Tirk je u nedelju, povodom obeležavanja Dana žena, na novinarsko pitanje da li će se pokloniti žrtvama u "Barbarinom rovu", odgovorio da je tu "zbog prvorazredne teme" i da zato neće da govori o "drugorazrednim temama".

Na dodatno pitanje - da li su posleratni zločini drugorazredna tema, predsednik je odgovorio da "političke manipulacije u vezi s tim jesu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.