Izvor: B92, 18.Jul.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirk: Osetljivi odnosi sa Hrvatskom

Ljubljana -- Slovenački predsednik Danilo Tirk izjavio je da su odnosi između Slovenije i Hrvatske na veoma osetljivoj tački.

Tirk je za ljubljanski list "Dnevnik" rekao da misli da bi dve države trebalo da nastave pregovore o poslednjem predlogu evropskog komesara za širenje Olija Rena za rešenje pitanja granice između država - koji je do sada najzreliji, i odreknu se agresivnog i uvredljivog rečnika.

"Trenutno smo na veoma osetljivoj tački. Imamo nagomilane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne samo neke nerešene probleme već i lošu atmosferu. Doživeli smo šok zbog neuspelog pokušaja atentata na predsednika vlade Slovenije, koji je na sreću sprečen već u ranoj fazi", rekao je još Tirk.

Slovenački predsednik je izneo mišljenje da sve to "zahteva brižljivo i odvagano razmišljanje, koje ne sme biti preterano dugotrajno".

"Zato mi se čini važnim da slovenačko-hrvatskim odnosima u ovom trenutku posvetimo posebnu pažnju. Leto je dobro vreme da o tim stvarima temeljitije razmislimo", rekao je Tirk.

On je naveo da je u ovom trenutku posebno važno "dobro i ispravno oceniti važnost dosadašnjeg angažovanja Evropske komisije i Olija Rena u rešavanju graničnog spora".

Renov predlog od 15. juna, smatra slovenački predsednik, ide "veoma daleko i u pravom smeru" koji obezbeđuje mogućnost rešenja spora.

"Važno je ne izgubiti tu mogućnost", treba je iskoristiti i nastaviti pregovore o Renovom predlogu, naveo je Tirk, jer je reč o "najzrelijem, najozbiljnijem predlogu, koji obećava najviše od svega što smo imali do sada u istoriji bilateralnih odnosa ili pokušajima rešavanja uz pomoć trećeg".

Slovenačka štampa danas piše da je nakon neuspelog pokušaja atentata na njega, slovenački premijer Borut Pahor odustao od prvobitnih planova za letovanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.