Tirana želi majku Terezu

Izvor: B92, 10.Okt.2009, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirana želi majku Terezu

Majka Tereza (Beta, arhiva)

Tirana -- Albanski premijer Salji Beriša rekao je da njegova zemlja želi da u Albaniji budu sahranjeni posmrtni ostaci dobitnice Nobelove nagrade za mir majke Tereze.

Majka Tereza rođena je u Makedoniji, a umrla 1997. godine u Indiji, gde je i sahranjena. Vlada u Tirani je zatražila od Indije da posmrtni ostaci budu vraćeni u Albaniju do 100. godišnjice rođenja majke Tereze, u avgustu. Prema rečima Beriše, pregovori sa Indijom su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počeli i "biće intenzivirani ove godine".

Majka Tereza je od 1929. godne živela u Kalkuti, gde je sahranjena. Nobelovu nagradu je dobila 1979. godine, a beatifikovana je 2003.

Beriša je izjavio da Albanija želi i posmrtne ostatke albanskog kralja Zogua, koji je vladao od 1928. do 1939. godine.

Zogu je pobegao pošto je Italija okupirala Albaniju. Umro je 1961. godine u Francuskoj i sahranjen je u blizini Pariza.

"Albanska vlada je odlučila da Ahmeta Zogua prizna kao jednu od najvećih i najistaknutijih ličnosti, koja je dala veliki dorinos istoriji albanskog naroda", rekao je Beriša na konferenciji za novinare.

Beriša je izjavio da će Zoguovi posmrtni ostaci biti sahranjeni na groblju bivše kraljevske porodice, u blizini Tirane.

Albanske komunističke vlasti su 1946. godine ukinule monarhiju.

Mala rojalistička partija je deo Berišine koalicije, u kojoj se nalazi 16 stranaka, javlja AP.

Na referendumu 1997. godine su albanski birači glasali protiv obnove monarhije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tirana želi majku Terezu

Izvor: Večernje novosti, 10.Okt.2009

Albanija želi da posmrtni ostaci dobitnika Nobelove nagrade za mir majke Tereze budu sahranjeni u toj zemlji, rekao je premijer Salji Beriša. Majka Tereza rođena je u Makedoniji, a umrla 1997. godine u Indiji, gde je i sahranjena

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.