Tesla u Zagrebu ostao bez teksta

Izvor: Politika, 08.Dec.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tesla u Zagrebu ostao bez teksta

Spomenik ovom velikanu srpskog porekla tavori zapušten u samom centru hrvatske prestonice

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Postavljen pre tri godine usred Zagreba, u vreme proslave jubilarne 150-godišnjice od rođenja naučnika svetskog glasa Nikole Tesle, danas spomenik ovom velikanu srpskog porekla tavori zapušten. Niko ga ne čisti, otpadaju mu slova s postamenta i sve je vidljivija rđa.

Sudbina ovog spomenika, koji je izradio poznati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vajar Ivan Meštrović, i dalje je neizvesna. Spomenik je pozajmljen od Instituta „Ruđer Bošković” u čijem dvorištu je proveo decenije, dok je Zagreb kasnio s pripremanjem proslave svetskom izumitelju. Dogovoreno je da se u zamenu Institutu izradi novi istovetan odliv spomenika, ali od toga do danas ništa. „Ruđer Bošković” nije dobio novi spomenik, a ni ovaj više niko ne pazi, iako je smešten na jednom od najprolaznijih mesta u središtu Zagreba – na uglu Masarikove i Preradovićeve ulice, praktično gde počinje popularni Cvetni trg na kojem dominira srpska pravoslavna crkva Sv. Preobraženja gospodnjega.

Iz porodice Meštrovićevih naslednika kažu da do sada još nisu dobili zahtev od grada Zagreba za izlivanje novog spomenika Nikoli Tesli. U gradskoj upravi, međutim, tvrde drugačije, pa šef ureda za gradnju Davor Jelavić o tome kaže: „Problem su nam dozvole. Meštrovićevi naslednici ne dopuštaju Gliptoteci da nam daju odliv. Videćemo šta će biti do proleća. Ako ne uspemo napraviti novi spomenik, Institutu ćemo vratiti postojeći.”

Ostaje činjenica da se o spomeniku Nikoli Tesli u Zagrebu ne vodi računa kao o nekim drugim sličnim delima i kao da je poslužio samo za priliku kada su oči svetske javnosti bile uperene u Zagreb kao glavni grad zemlje iz koje potiče veliki svetski pronalazač.

U Gospiću, nekoliko kilometara od Teslinog rodnog mesta Smiljana, gde je spomenik Nikoli Tesli na glavnom gradskom trgu miniran još 1991. godine, ne pada nikome na pamet da ga vrate, iako je razbijeni spomenik obnovljen.

R. Arsenić

[objavljeno: 08/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.