Teško do posla, do plate još teže

Izvor: Politika, 19.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško do posla, do plate još teže

Budućnost Zvornika je u razvoju malih i srednjih preduzeća, sada samo ona funkcionišu besprekorno i izmiruju sve obaveze prema radnicima i državi

Zvornik – U Zvorniku je teško dobiti posao. Prema podacima Biroa za zapošljavanje ima 7.020 nezaposlenih, a mesečno se zaposli svega 50 do 70 ljudi. Nije uvek bilo tako. Zvornik je sa oko 15.000 zaposlenih bio među pet najrazvijenijih industrijskih gradova u BiH. U periodu tranzicije i privatizacije propalo je devet >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preduzeća, u stečaju su bili „Vezionica”, „Jadar”, „Famod”, „Enikon”, „Novi izvor”, „Srpski glas”, „Autotransport”, „Dekor”, a u likvidaciji „Privredna banka”. Trenutno radi oko 9.000 Zvorničana, mada deo njih često štrajkuje zbog neisplaćenih plata.

Predsednik sindikata Milena Vimić, navodi da je od devet preduzeća koja su bila u stečaju i likvidaciji samo u „Enikonu”, maloj firmi koja je pre stečaja zapošljavala 35 radnika, pokrenuta proizvodnja. U ostalim firmama radnici su ostali na ulici, a nisu dobili ništa iz stečajne mase, osim u „Vezionici” gde su isplaćene zaostale plate, kaže Vimićeva, dodavši da je u većini preduzeća kroz socijalni program Vlade RS radnicima povezan staž.

– U „Autotransportu”, koji odavno ne radi, nije pokrenut stečajni postupak jer nema dovoljno stečajne mase, „Jadar” u kome je bilo više od hiljadu radnika, bio je bezbroj puta na licitaciji u „Famodu” radnici ne mogu da ostvare prava na birou rada jer im još nije povezan radni staž, a u nekim firmama, ne uplaćuju se doprinosi i ne isplaćuju redovno plate, istakla je Vimićeva.

– Zbog toga radnici ne mogu da se penzionišu, nemaju plaćen prevoz, topli obrok ni regres. Neretko radnici tek kad zaprete štrajkom upozorenja dobiju plate, kao što je u „Inženjeringu”, „Vodoprivredi” i „Aleksandriji”. U Fabrici glinice „Birač” 245 radnika je dobilo otkaze zbog problema u poslovanju fabrike, a Sindikat nije zadovoljan jer su kao tehnološki višak proglašeni invalidi rada i radnici sa više od 30 godina staža”, kazala je Vimićeva. Prema njenim rečima, primer uspešne privatizacije su preduzeća „Vitinka” i „Zvornik putevi”, a neko vreme je to bio i „Birač”.

I načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović nije zadovoljan privrednom slikom opštine i kaže da se sva aktivnost bazira na „Birču” koji u odnosu na predratnih više hiljada zaposlenih, sada ima 1.000 radnika.

– Od ozbiljnih privrednih subjekata „Vitinka” zapošljava oko 180 ljudi, radi dobro i izmiruje sve obaveze prema radnicima i državi. „Fagum” je deo fabrike prodao mešovitoj izraelsko-srpskoj firmi i počeće ubrzo da radi sa 40-50 radnika, a kompanija „Ajšimer” će u naredne tri godine ovde preneti tehnologiju gumarske industrije i tada će zapošljavati između 120 i 150 radnika. Za „Jadar”, drvoprerađivački kompleks koji je pre rata zapošljavao 1.700 radnika, već godinu i po pokušavam da nađem strateškog partera, međutim, „Srpske šume” i „Federalne šume” ne mogu da obezbede dovoljne količine oble građe da takav gigant radi punim kapacitetom”, navodi Stevanović.

– Primer neuspešne privatizacije su „Vodoprivreda”, „Autotransport” i „Inženjering” u koje novi vlasnici nisu ništa uložili. Budućnost Zvornika je u razvoju malih, eventualno srednjih preduzeća i trenutno samo ona funkcionišu i izmiruju sve obaveze prema radnicima i državi, poput firmi „Global”, „Omega profeks” i „Smrčak”. Naš cilj je da u naredne dve ili tri godine završimo kompletnu infrastrukturu na području cele opštine, da uradimo gasifikaciju, završimo vodosnabdevanje i kanalizacione mreže, tako da bilo gde može da se formira neka nova mala industrijska zona, zaključio je Stevanović.

On je naveo da je ove godine povećan broj zaposlenih, ali i da nije reč samo o novootvorenim radnim mestima jer je više od 200 radnika već radilo na crno a opština je budžetskim sredstvima podstakla poslodavce da ih prijave.

– U lokalnom budžetu imali smo 150.000 KM kao podsticaj zapošljavanju. Davali smo poslodavcima stimulaciju od 2.000 do 3.000 KM po novozaposlenom radniku i s tom praksom ćemo nastaviti, kazao je Stevanović dodavši da je i Sajam zapošljavanja dao odlične rezultate, ali da je, nažalost, najviše radnika zaposleno van BiH, u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori.

Prema rečima Gorana Petrovića, organizatora poslova u zvorničkom Birou za zapošljavanje, od 7.020 nezaposlenih, njih 5.242 aktivno traže posao, dok ostali žele da ostvare neka prava, najčešće na zdravstvenu zaštitu.

– Na evidenciji Biroa najviše je KV radnika – oko 1.900, NK 1.840, SSS 1.100, a nema doktora ni magistara, dok je od ukupnog broja nezaposlenih 2.234 žena. Očekujemo da će posle isteka otkaznog roka doći i radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom u „Birču”, kaže Petrović. Prema njegovim rečima, prošlog meseca posao je dobilo 48 nezaposlenih, a Sajam zapošljavanja održan u maju pomogao je u zapošljavanju oko 50 ljudi.

-----------------------------------------------------------

Prodat deo „Jadra”

Zvornik – Na 17. licitaciji AD drvne industrije „Jadar u stečaju” iz Zvornika deo imovine u vrednosti od 2.305.000 KM kupilo je bijeljinsko preduzeće „Boni luks”.

Prema rečima stečajnog upravnika Stojana Jovića prodato je 81.421 m2 zemljišta, pogoni sa opremom i inventarom „Furnirka”, „Nova građevinska stolarija”, „Sušara” i upravna zgrada, a ostala oprema, inventar, rezervni delovi i zalihe ostali su neprodati i biće predmet druge licitacije.

Jović je kazao da je rok za plaćanje mesec dana, nakon čega će kupac organizovati proizvodnju, uslužne i servisne delatnosti, te da će se u naredne tri godine ovde zaposliti 1.500 radnika. Od novca dobijenog prodajom bivši radnici dobiće šest plata.

Stečaj u „Jadru” je otvoren 23. marta 2005. godine, a preduzeće ne radi od decembra 2003.

Snežana Popović

[objavljeno: 20/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.