Izvor: B92, 13.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telekomu i Miškoviću licenca u CG

Podgorica -- Telekom Srbije i holandska firma Ogalar Miroslava Miškovića dobili licencu za novu mrežu mobilne telefonije u Crnoj Gori.

Direktor crnogorske Agencije za telekomunikacije Zoran Sekulić rekao je konzorcijum ima rok od mesec dana da osnuje crnogorsku kompaniju i uplati 16 miliona evra jednokratne naknade za licencu, koliko su ponudili na tenderu. Licenca se, kako je rekao, odnosi na drugu i treću generaciju mobilne telefonije.

"Verovatno ćemo im istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa tom uručiti i licencu za bežični širokopojasni pristup internetu, takozvanu vajmaks tehnologiju, koja uključuje i telefoniranje preko internet protokola", rekao je Sekulić, podsećajući da se konzorcijum javio i na konkurs za taj posao.

Konzorcijum Telekoma Srbije i Ogalara ponudio je 1,05 miliona evra jednokratne naknade za licencu za uvođenje vajmaks tehnologije, što je i najveći iznos od četiri kompanije zainteresovane za taj posao i skoro šest puta više od tenderom traženog minimuma.

Direktor sektora tehnike u Telekomu Srbija Zoran Vašić je izjavio da očekuje da će ovaj konzorcijum uspeti da izgradi mrežu u Crnoj Gori do jula.

U Crnoj Gori trenutno postoje dva operatora mobilne telefonije - Pro Monte (069), u vlasništvu norveškog Telenora, i Monet (067), u vlasništvu nemačkog, odnosno, mađarskog Telekoma, a nova licenca će dobiti broj 068.

Teritorija Crne Gore je u celini pokrivena signalima mobilne telefonije, a u toj državi veliki broj građana poseduje mobilni telefon. Crnogorci su, prema nekim ranijim podacima, veoma "izdašni" korisnici usluga mobilnog telefona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.