Tela 50 izbeglica pronađena u napuštenom kamionu

Izvor: RTS, 27.Avg.2015, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tela 50 izbeglica pronađena u napuštenom kamionu

U napuštenom kamionu, mađarskih registracija, na istoku Austrije pronađena su tela oko 50 izbeglica, koje su se oni najverovatnije ugušili. Dve države vode zajedničku istragu. Austrijska ministarka za tragediju optužuje krijumčarsku mafiju i najavljuje oštre mere.
Tela izbeglica su pronađena u kamionu koji je bio parkiran u zaustavnoj traci kod mesta Parndorf, a uočio ga je zaposlenik u preduzeću >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za održavanje puteva "Asfinag", prenosi Tanjug.

Kamion je na tom mestu bio parkiran duže vreme, zbog čega su službenici "Asfinaga" pozvali policiju, koja je u vozilu našla više desetina leševa.
Janoš Lazar, vodeći ministar u Vladi Mađarske, na brifingu za novinare u Budimpešti rekao je da je kamion imao mađarske registarske tablice. 
"Prema prvim informacijama, vozilo je registrovano na rumunskog državljanina iz Kečkemeta, a kamion je verovatno kupila jedna slovačka firma. Sve te podatke proveravamo", naveo je Lazar.
U Budimpešti ne isključuju da je kamion prošao kroz Mađarsku i da su neki Mađari pomagali izbeglicama da ilegalno odu na Zapad.
Hans Peter Doskozil iz austrijske policije napomenuo je da se iz zadnjeg dela kamiona osetio miris truleži jer su neka tela bila u fazi raspadanja.
Na konferenciji za štampu, sazvanoj nakon stravičnog otkrića, ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner istakla je da je to "najstravičniji pokazatelj kako krijumčari rade".
"Danas je tužan dan. Ako još neko misli da su krijumčari dobronamerni pomagači, izbeglicama više nema pomoći", poručila je ministarka.
Prema njenim rečima, potrebno je svom žestinom i bez tolerancije boriti se protiv krijumčara migranata i najavila je oštrije mere protiv krijumčarske mafije.
"Mafija mora znati da u Austriji nije bezbedna", naglasila je Johana Mikl-Lajtner.

Ova tragedija, kako je dodala, pokazuje koliko je važno da se na spoljnim granicama uspostave prihvatni centri, koji bi sprečili krijumčare da rade, jer bi u tim ustanovama bile donete brze odluke ko su izbeglice a ko ekonomski emigranti.
Već duže vreme austrijske vlasti imaju probleme sa krijumčarima koji veliki broj izbeglica "uguraju" u kamione u kojima nemaju dovoljno vazduha.
Takođe, svakodnevno se dešava da krijumčari na auto-putu izbacuju veće grupe izbeglica, te često dolazi do saobraćajnih nesreća u kojima stradaju azilanti koji se kreću putem.
Austrija je na ruti izbeglica koje u Evropsku uniju ulaze preko srpsko-mađarske granice. Bežeći iz kriznih područja na Bliskom istoku i iz Afrike, desetine hiljada ljudi pokušavaju da se domognu Nemačke i skandinavskih zemalja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HOROR U AUSTRIJI: 50 izbeglica ugušilo se u hladnjači na auto-putu, među mrtvima ima i dece!

Izvor: Kurir, 27.Avg.2015

Portparol austrijskog MUP potvrdio je da je kamion mađarskih registracija pronađen na autoputu kod mesta Parndorf, navodeći da je u njemu "mnogo mrtvih ljudi"..AJZENŠTAT -  U napuštenom kamionu hladnjači na istoku Austrije danas su pronađena tela oko 50 izbeglica, među kojima i dece, objavio...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.