TVRDE DA SU MAKEDONCI: Protest iz Severne Makedonije

Izvor: Mondo, 15.Jul.2019, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TVRDE DA SU MAKEDONCI: Protest iz Severne Makedonije

Doš'o đavo po svoje, kaže naš narod. Skoplje je bilo uvereno da će promenom naziva zemlje rešiti sve probleme ali komšije sa istoka se ne slažu.

Foto: Tanjug/AP Photo

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, najvio je da će protestovati kod bugarskog premijera Bojka Borisova, zbog upotrebe prefiksa "severnomakedonski" za označavanje nacije.

Kako piše makedonski portal Faktor, Zaev je poručio da će poslati notu Bugarskoj kako bi se na vreme otklonile >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << greške.

"Naravno da ćemo reagovati. Poslaćemo notu da se isprave greške. U Ustavu naše zemlje samo je promena kod imena države u Severna Makedonija. Mi smo Makedonci koji živimo u Severnoj Makedoniji", istakao je Zaev novinarima u Skoplju.

Makedonci još samo da priznaju da ne postoje

On je rekao da čak i unutar njegove države određeni stručni eksperti prave greške po tom pitanju.

Bugarski premijer Bojko Borisov je pre nekoliko dana najavio da će se zajedno sa "severnomakedonskim premijerom" pokloniti pred spomenikom Goce Delčevu.

On je bugarskim medijima, posle sastanka sa makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim u Sarajevu, rekao da je "severnomakedonski predsednik, prvi severnomakedonski političar koji je priznao da je Goce Delčev Bugarin".

Od danas i zvanično: Republika Severna Makedonija

U bugarskoj je inače rašireno uverenje da Makedonci ne postoje kao (slovenski) narod, već da su to Bugari istorijski odrođeni pod uticajem stranih i domaćih sila (Srba i komunista iz vremena Hladnog rata).

Bugarska šefica diplomatije Ekaterina Zaharieva nedavno je rekla da se sa Severnom Makedonijom "neće praviti kompromise oko istorijskih činjenica".

Zaharijeva je rekla da se nada da će do kraja godine ekspertska komisija sastavljena od istoričara iz Severne Makedonije i Bugarske završiti posao, jer, kako je navela, već je postignut sporazum oko cara Samuila, Ćirila i Metodija, ali za Sofiju ostaje ključno pitanje sporazum o Delčevu i Ilindenskom ustanku.

"Najveća izdaja je napravljena kada je Bugarska komunistička partija nakon 1944. godine, pod pritiskom Staljina i Tita, priznala Makedonce", naglasila je bugarska ministarka spoljnih poslova.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.