TV novinari privilegovani studenti

Izvor: Politika, 09.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TV novinari privilegovani studenti

Podgorica – Večiti studenti – novinari Televizije Crne Gore, upisani pod posebnim uslovima na Fakultet političkih nauka u Podgorici, odnedavno su povod sporenja između Sindikata televizije i ove visokoškolske ustanove, jer su uslovi njihovog obrazovanja, kao i cena školarine, znatno povoljniji nego za ostale studente.

Novi sindikat Radio-televizije Crne Gore zatražio je juče od rektora Univerziteta, Ljubiše Stankovića, da poništi "nezakonite ugovore" između novinara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << te medijske kuće, njenog direktora Branka Vojičića i Fakulteta političkih nauka.

Rektoru Stankoviću u pismu se navodi da im je dekan FPN-a Srđan Darmanović dostavio podatke o tri ugovora kojim se, prema oceni te radničke organizacije, nanosi šteta RTCG-u, krši Statut univerziteta i diskriminišu ostali studenti.

"Ugovori su štetni po RTCG i u suprotnosti su sa Statutom univerziteta, jer je njime predviđeno da svi studenti moraju da budu upisani nakon završenog redovnog konkursa pod istim uslovima, što nije slučaj sa našim novinarima studentima", navedeno je u pismu sindikata. Novinari RTCG-a, upisani su kao posebna grupa, po posebnom ugovoru i "izvan i nakon" završenog redovnog konkursa za upis na FPN. Osim toga njima se plaća iz TV kase 500 evra po semestru, dok studenti koji su upisali FPN nakon završenog redovnog konkursa plaćaju 250 evra po semestru, odnosno 500 evra za studijsku godinu, navodi se u pismu.

Sindikat smatra da ugovor koji je FPN sklopio sa Vojičićem nije zaključen na zakonit način i da je potpisivanjem tog sporazuma došao u sukob interesa i zato obaveštava Stankovića da "Vojičić obavlja poslove i radne zadatke direktora RTCG-a sa punim radnim vremenom, da ugovor sa njim nije zakonit, da on nema potrebne kvalifikacije za izvođenje praktične nastave, ispitivanje i ocenjivanje, i da ne može istovremeno da bude predavač i direktor novinarima koji studiraju".

U Sindikatu su zaprepašćeni da, prema navodima dekana Darmanovića, FPN nema sopstveni nastavni kadar za predmete koje predaje Vojičić.

Na kraju sindikalci zahtevaju od rektora Ljubiše Stankovića da poništi nezakonite ugovore i "uputi novinare na legalan konkurs za školsku 2008/09. godinu", i tako spreči diskriminaciju ostalih studenta crnogorskog univerziteta.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.