TENZIJE U BOKI: Najavljeno rušenje Krstionice na Ostrvu cvijeća

Izvor: Večernje novosti, 02.Apr.2019, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TENZIJE U BOKI: Najavljeno rušenje Krstionice na Ostrvu cvijeća

Za 9 časova najavljeno rušenje Krstionice na Ostrvu cvijeća kod Tivta. Ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović poručio da će objekat biti srušen. Stigla policija Tivat- Na mestu koje je natopljeno krvlju 72 sveta mučenika na Miholjskoj prevlaci kod Tivta sveštenstvo imonaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske sa vernim narodom čeka bagere da “udare” na crkvicu- krstionica na vodi koja je odlukom Ministarstva turizma i održivog razvoja predviđena za >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << rušenje. Ranojutros stigli su pripadnicipolicije koji će obezbeđivati teške mašine u sprovođenju odluke. Resorni ministar Pavle Radulović poručio je da će “sporni objekat” biti srušen.-Kako smo srušili objekte u Baru, Ulcinju, tako ćemo i ovaj apsolutno jednako - izjavio je Radulović.Pročitajte još: Crnogorska vlast ruši još jednu Njegoševu crkvuProtojere Miajlo Backović pozvao je okupljene policajce a se povuku i pođukućama.-Zagrlite svoju decu kako bi bili ponosni na svoje očeve koji nisu napravili bezumlje i poslušali naređenje da ruše svetinju, kazao je prota, koji je još juče pozvao vernike da se okupe u što većem broju i “molitvom zagrle” Krstionicu –“Suzu Njegoševu”.Sveta liturgija Preosvećenih Darova služiće se upravo u crkvici-kapelici Svetog Petra Lovćenskog tajnovidca. To će biti prvo liturgijsko služenje u malom hramu na ponti koji je neočekivano postao spor između države i Mitropolije crnogorsko-primorske. Krstionica se nalazi u samom moru i samo je obnavljanje one stare građevine od pre više 11 vekova kada su je zidale vredne ruke tadašnjih neimara, u sedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, koja je uspostavljena 1220.godine. U 15.veku, posle mletačkih osvajanja, odnesena je u Veneciju, a za vreme NDH 1942.godine preneta je u Hrvatsku gde se i danas nalazi. iz Mitropolije crnogorsko-primorske podsećaju da se u manastiru Miholjska Prevlaka svakodnevno obavljaju krštenja i da je sve više onih koji u letnjem periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da Krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drama na Ostrvu cveća, vernici SPC odbranili krstionicu

Izvor: Mondo, 02.Apr.2019

Rušenje krstionice Mitropolije crnogorsko-primorske na Miholjskoj prevlaci u Tivtu koje je bilo najavljeno za danas sprečeno blokadom nekoliko stotina vernika koji su od sinoć dežurali kako bi zaštitili ovaj verski objekat od rušenja...Pokušaj Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.