Svjedok suočen s optužbama logoraša o premlaćivanju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Feb.2015, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svjedok suočen s optužbama logoraša o premlaćivanju

Nakon što mu je prošli tjedan pozlilo, zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić vratio se u hašku sudnicu u kojoj se suočava s optužbama za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini. Na suđenju je dovršio iskaz Slavko Puhalić – pomoćnik zapovjednika logora Trnopolje u Prijedoru, općini gdje je prema optužnici 1992.godine počinjen progon Bošnjaka i Hrvata s razmjerom genocida.

Puhalić je kao svjedok obrane u glavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << iskazu naveo kako su građani nesrpske nacionalnosti dobrovoljno dolazili u logor Trnopolje, navodno kako bi se zaštitili od formacija van kontrole. U unakrsnom ispitivanju haški tužitelj Arthur Traldi je pak ukazivao da je Puhalić opisao logor kao dobrovoljni prihvatni centar – budući da je kao pomoćnik zapovjednika i sam bio uključen u zlostavljanje ljudi koje se zatočilo u Trnopolju.

Vi ste veoma bili uključeni u operacije logora, kao i u saslušanja zarobljenika koji su tamo bili držani. Imate li kakav komentar na to?“, suočio je svjedoka tužitelj nakon što je pročitao nekoliko iskaza prebijenih zarobljenika koji su, uz prebijanje, opisali i odvođenje logoraša u čemu je svjedok također sudjelovao.

„Pa imam komentar – znači nisam nizašto za što Vi tvrdite.... ja kažem da nisam. Ne znam, možda sam nekada nekoga pogrdnim nazivom nazvao, ili možda sam odgurnuo nekoga, ako me je nazvao pogrdnim imenom – da sam četnik ili tako nešto, ili u tom smislu. A inače – da sam sudjelovao u bilo kakvim ubojstvima, ili silovanjima – ne.“, poricao je svjedok obrane, branivši se malo vjerojatnom tezom – da se zapravo on štitio od logoraša koji su ga vrijeđali.

Na pitanje predsjedavajućeg suca Alphons-a Orie-a – jesu li logoraši bili povrijeđeni nakon što bi ih on gurnuo, Puhalić je odvratio nakon kraćeg razmišljanja - „prije ne, nego da“.

Svjedok: Možda su me optužili iz osvete

Puhalić se branio tezom da su ga žrtve možda zamijenile za nekog drugog Slavka, nekog drugog mesara iz Prijedora ili stražara (kapetana) u logoru Trnopolje. Predsjedavajući sudac Alphons Orie zatražio je zato dodatno objašnjenje od svjedoka obrane – zašto bi ga žrtve lažno optužile.

„Gospodin (Vasif) Gutić taj, ako Vi kažete, je li bio doktor ili tehničar – ja ne znam šta je. Nisam ga baš često viđao...eto, to je. Ne znam...možda govori o meni, ali ja ne znam iz kojih razloga. Možda nisam mogao nekome nešto pomoći pa mi se revanširao možda i na toj bazi. Ne znam iz kojih razloga.“, nagađao je svjedok Puhalić.

U optužnici je navedeno kako su logori u Prijedoru uspostavljeni kao jedan od elemenata progona nesrpskog stanovništva, kao i u drugim općinama na koje su vojno-političke vlasti bosanskih Srba polagale pravo.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Puhalića

Nakon iskaza Puhalića, suđenje generalu Mladiću nastavilo se iskazom oficira VRS-a Radomira Radinkovića koji će kao svjedok obrane poricati optužbe vezane uz logor Manjača.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.