Svi treba da znaju šta drugarstvo znači: Zahvaljujući podršci iz razreda gluvonemi dečak počeo da priča

Izvor: BKTV News, 12.Maj.2017, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svi treba da znaju šta drugarstvo znači": Zahvaljujući podršci iz razreda gluvonemi dečak počeo da priča

Prošle godine priča iz Sarajeva o Zejdu Ćoraliću i njegovim drugarima obišla je svet. Naime, Zejd je gluvonemi dečak kog je majka upisala u klasičnu školu.

Problem je nastao kada se ispostavilo da niko u razredu ne zna znakovni jezik. Ne želeći da njen učenik ostane uskraćen, učiteljica Sanela Ljumanović naučila je za tri meseca ceo razred znakovnom jeziku. Oduševljeni mališani komunicirali su sa svojim drugom i ova priča je obišla ceo svet, čak je snimljen >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << dokumentarni film.

Ove godine Zejd i njegovi drugari idu u drugi razred, a njihov zajednički napredak je oduševio sve. Naime, uz pomoć drugara iz razreda i učiteljice, koji su maksimalno koristili u nastavi znakovni jezik, Zejd je naučio prvo da izgovara svoje ime, zatim da čita naglas, a potom i da izgovara čitave rečenice.



"Mnogo je veći napredak nego što sam zamišljala. Mnogo su pomogli i mediji. Istina je da cela ova priča ne bi bila jaka, jer su nam pomogli da dobijemo sredstva da se za Zejda finansira asistent, odnosno defektolog koji s njim radi kući, a to su relativno skupi časovi. Zejd je ponekad ispuštao neki glas, a sada govori. Mi smo tek drugi razred, zamislite kako će govoriti za još godinu dana", rekla je učiteljica Sanela Ljumanović.

"Kad je došao u razred nije znao znakovni jezik, ni da priča, ali onda smo se upoznali, družili smo se, učili zajedno, i tako je naučio", kaže Zejdova drugarica Anesa, a Uma dodaje da njihov drugar sada ne samo da uči rečenice, već i čitave lekcije.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.