Svetlo za bedeme i Staru maslinu

Izvor: Politika, 20.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetlo za bedeme i Staru maslinu

Treba najpre utvrditi koja vrsta rasvete neće štetiti listovima i plodu živog spomenika na Mirovici

Stari Bar – U pravom trenutku po maslinare, na početku berbe maslina, završeni su radovi na izgradnji putne deonice od katoličkog groblja Sveti Vić do sela Sustaši. Na tom potesu su i najveći zasadi maslina u barskom kraju.

– Do maslinjaka se sada lakše dolazi, što vlasnicima omogućava bolje uslove za berbu, kaže predsednik odbora mesne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zajednice Stari Bar Drago Perišić.

Uskoro bi trebalo da budu nastavljeni i radovi na probijanju puta do maslinjaka u Džidžarinu. Jedan deo te trase koja kreće od sedišta „Primorke” je završen, a slede radovi od kuće Bracića ka džidžarinskim maslinama, uz reku Rikavac.

Na području mesne zajednice Stari Bar planirano je da, uz finansijsku podršku opštine Bar, bude nastavljena izgradnja putne infrastrukture do svih sela gde taj posao do sada nije završen.

Nastavljeni su i radovi na postavljanju javne rasvete u naselju Podgrad, na deonici koja vodi od donjeg ka gornjem ulazu u gradsku bolnicu.

– Javna rasveta biće postavljena i u drugim delovima naselja Podgrad, gde bi uskoro trebalo da otpočnu i radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže. Otpadne vode i nerešena kanalizaciona infrastruktura gorući su problemi za meštane ovog kraja – veli Perišić.

Paralelno sa ovim radovima, biće urađeno i pokrivanje potoka koji od Gornjeg Podgrada teče ka donjem delu naselja. Potok prolazi i kroz dvorište Osnovne škole „Srbija”, a u zimskim mesecima često nabuja i izaziva poplave.

– Očekujemo i početak radova na osvetljavanju ulica starog grada, a potom i bedema, dok su za Staru maslinu na Mirovici angažovani posebni stručnjaci koji treba da utvrde kojom rasvetom može da bude osvetljena, da se ne bi oštetili listovi i plod našeg živog spomenika – ističe Drago Perišić.

Italijanska projektantska kuća „Studio artefakt” iz Riminija uradila je projekat dekorativne rasvete za dvorac kralja Nikole na Topolici, botaničku baštu iza dvorca i stari barski grad.

Po rečima Vida Dabanovića, direktora Agencije za investicije i imovinu, opština Bar je, potom, raspisala javni tender, posle kojeg je sklopljen ugovor sa beogradskom firmom „Modern studio lajting”. Vrednost posla sve tri dekorativne rasvete iznosi 585.000 evra.

Dvorac je u smiraj leta osvetljen, kao i stoletna stabla u obližnjem parku. Ostalo je da zasvetle stari grad i maslina na Mirovici.

Milan Vujović

[objavljeno: 21/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.