„Svetac” u zimskom snu

Izvor: Politika, 21.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Svetac” u zimskom snu

Šta se uistinu događa u apartmanima čuvenog letovališta, koje je decenijama ugošćavalo najpoznatija svetska imena, niko ne saopštava

Sveti Stefan – Zakupac Svetog Stefana,hotela „Miločer” i „Kraljičina plaža”,Kompanija „Aman rizorts” iz Singapura,obavezala se u januaru 2007. da rekonstruiše ove objekte. „Sveca” i „Miločer” treba da obnove samo iznutra(spolja sve ostaje kako je i bilo) dok je planirano >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rušenje „Kraljičine plaže”.Ugovorom je precizirano da Sveti Stefan i „Miločer” budu otvoreni u leto 2009, a nova „Kraljičina plaža” godinu dana kasnije.Zakup je ugovoren na 30 godina,a godišnja kirija iznosi 2,1 milion evra.Za sada se na vreme samo ispunjava ova stavka,pa u HTP „Budvanska rivijera” i HTP „Miločer”, koji su vlasnici objekata,nisu mnogo zabrinuti.

Radovi su poodmakli samo na hotelu „Miločer”,čije je otvaranje zakupac najavljivao tokom minulog leta u dva navrata.No, obećanja nisu ispoštovana pa će, najverovatnije, prve goste primiti narednog leta.Ovaj,inače manji objekat,sada ima četiri super moderna apartmana i druge sadržaje koji će mu doneti i nove zvezdice.Spolja je ostalo sve u kamenu,kao i u vreme tridesetih, kada je letnjikovac podigla dinastija Karađorđević,čiji naslednici najavljuju tužbe Međunarodnom sudu u Strazburu tražeći da im se vrati imovina oduzeta neposredno nakon Drugog svetskog rata.

Najviše dilema je oko „Kraljičine plaže”,novog objekta u miločerskom parku,koji je podignut ranih osamdesetih godina prošlog veka.Prema najavama Arijana Zeke iz „Aman rizorts”,koji je posetio zakupljene objekte u maju ove godine,u sva tri će biti uloženo ne dvadesetak miliona evra kako se najpre računalo,već 75.„Kraljičina plaža” treba da bude porušena a na istom mestu će nići novi hotel visok 22 metra,prema projektu koji je uradio Džin Majl Gati iz projektnog biroa Deniston u Kuala Lumpuru.

Meštani su se pobunili smatrajući da će hotel štrčati iz ambijenta parka u Miločerukoji je jedna od poslednjih zelenih oaza na Crnogorskom primorju.Pobunili su se i drugi koji se bore za očuvanje prirode na ovim prostorima,ali do promene plana,bar zvanično nije došlo.Hotel je zatvoren već treću zimu,oko njega nema radnika,rušenje nije započeto.Šta će biti s ovim objektom koji je dobio ime po plaži koja se nalazi ispod njega i koja je među najlepšimna južnoj obali ostaje da se vidi.

Meštani,susedi najviše su ljuti.Gotovo su jednoglasni da davanje u tridesetogodišnji zakup najelitnijih objekatanije bio dobar posao.Prava razočarenja su stigla već u leto 2007. kada zakupac nije dozvoljavao pristup plažama,a posebno minule sezone kada je ulazak na Kraljevu plažu,recimo,naplaćivan 25 evra po osobi.S druge strane, činjenica da je „svetac” zaključan već dva letai da se lako može dogoditi da tako bude i dogodine,devalvira ovdašnji turizam koji, po rečima onih koji ga vode, stremi eliti.A, podsećaju stanovnici Svetog Stefana i Miločera, elita je ovde dolazila sve od šezdesetih godina do 2007.kada je pronađen partner iz Singapura.A onda je proterana.

Savo Gregović

[objavljeno: 21/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.