Svet splavari Tarom

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jul.2016, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet splavari Tarom

Već nekoliko godina hit u turističkoj ponudi Crne Gore je splavarenje rekom Tarom ili kako je neki zovu suzom Evrope. Lepote kanjona, brzaci i bukovi ove reke, čija se voda može piti tokom celog toka, privukli su prošle godine ljubitelje raftinga iz 47 zemalja.

Za splavarenje Tarom i ove godine vlada veliko interesovanje. Najviše je Slovaka, Rumuna, Engleza, Izraelaca i Japanaca.

Za njihove ljubazne domaćine braću Đola i Slavka Kljajevića, vlasnike kampa čuo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je ceo svet.

- Pre 20 godina počeli smo drvenim čamcem, a danas je u našoj ponudi sve što se koristi u svetu. U posao smo uključili desetak brastvenika koji svojski odrađuju posao, a što je najvažnije stranci su prezadovoljni - priča Đole jedan od vlasnika kampa "Kljajevića luka".

U razgovor sa novinarima uključio se i brat Slavko:

- Đole i ja ušli smo u veliki projekat, gradimo hotel sa 70 ležajeva i već smo ga ukrovili. Imamo 10 kamp kućica, 14 džipova kojima goste prevozimo do Žabljaka i Durmitora. Svi su oduševljeni ponudom, a naročito starim crnogorskim jelima. Izraelci obožavaju kuvanu jagnjetinu, ovčji sir i kuvani krompir. Prošle godine najstariji splavar Tarom bio je Nemac Helut Šmit sa 84 godine a najmlađi naš brat Ljubiša. Zanimljiva ponuda je i vožnja žičarom iznad Tare. Njome se voze uglavnom hrabri mladići.

U jednom od čamaca u kojem su bili Silvija i Igor iz Slovačke, Đina iz Rumunije, Ales i Šole iz Engleske, a njime je upravljao iskusni splavar Veselin Kljajević koji se ovim poslom bavi 11 godina bili su njegov rođak Vukoman, urednik Radija Crne Gore i reporter "Vesti", potpisnik ovih redova.

- Prvi put sam na splavarenju ali ću nakon svega što sam video i doživeo ako bude zdravlja i sreće opet doći - veli Vukoman.

- Kanjon Tare, njeni brzaci i borovi iz obližnjih stena koje su opasale obale je nešto što se mora videti - veli Igor iz Slovačke.

Po povratku sa raftinga dok su gosti uživali u jelima iz čuvene crnogorske kuhinje, rafter Veselin Kljajević i pukovnik Tomčić latili su se gusala i otpevali po nekoliko pesama. Gosti iz Izraela pažljivo su ih slušali. To je za njih atrakcija - kaže Tončić.

On i Silvija su 1.000 kilometra na motorima prevalili da bi videli netaknute lepote Tare, i njenu pritoku Ljuticu, koja izvire iz Zminjskog jezera sa Durmitora gde je bio i prvi predah splavara koji su ovekovečili prelepe bukove divlje pritoke.

- Opčinjena sam stenama iznad kojih po ceo dan kruže orlovi, a vidi se po neka divokoza. Sjajno se osećam kada prolazimo ispod mosta na Tari jer je meni se čini najlepši kada se gleda iz žablje perspektive - priča Silvija.

Tokom spusta dugog 12 kilometara od 80 koliko se splavari, na par minuta čamci sa gostima su se na predlog splavara koji su upravljali čamcima odmorili pored dva kamena koji neodoljivo podsećaju na medvede koji se ljube.

Zanimljive za sve goste bile su i zidine starog mosta koje su građene od ručno klesanog kamena.

Ipak, adrenalin najviše proradi kada se čamci kreću pored velikih sena, a neke od njih i zajašu veliki talasi. Nakon dva sata uzbudljivog splavarenja gosti su se iskrcali kod Žugića Luke.

Splavare u Žugića Luci dočekuje svirkom na fruli Vukola Kljajević, Veselinov otac.

- Gostima sviram "Užičko", "Moravac" i još po neko kolo. Neki to čudno gledaju, a neki, vidim to po izrazu njihovih lica su zadovoljni - kaže Vukola.

Po stenama iznad obala Tare često se mogu videti divokoze i divlje svinje.

- Bio je kišovit dan, spustila se gusta magla. Prevozio sam goste i ugledali smo krdo svinja u reci. Dok su plivale iz vode videle su im se njuške i kljove, pa su se gosti uplašili - veli Veselin, koji je do sada na splavu bio 2.100 puta za 11godina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.