Sveštenik Nimac pušten da se brani sa slobode

Izvor: Press, 19.Okt.2012, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveštenik Nimac pušten da se brani sa slobode

Pripadnik katoličkog monaškog reda franjevaca Šime Nimac, osumnjičen za zloupotrebu položaja jer je uzeo 10 miliona kuna (1,33 miliona evra) od prodaje crkvene zemlje u Baškoj Vodi kod Makarske, odlukom splitskog istražnog sudija Stanka Grbavca pušten je da se brani sa slobode.

Sudija je nakon ispitivanja Nimca odbio zahtev tužilaštva za određivanje istražnog zatvora od 30 dana zasnovan na tome što se insistira na informaciji gde su pare od prodaje zemljišta.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />Tužilaštvo će se žaliti na tu odluku, rekla je novinarima tužiteljka Rene Laura.

Izdat je i nalog za pretres jednog stana u Zagrebu, što se ranije nije moglo izvršiti jer pretresu treba da prisustvovuje i osumnjičeni, ako za to izrazi želju.

Nimac je osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlašćenja s velikom štetom jer je po tvrdnjama splitsko-makarske nadbiskupije nakon neovlašćene prodaje skoro 40.000 kvadratnih metara uz more na potezu od Baške Vode do Baškog Polja neovlašćeno uzeo 10 miliona kuna (oko 1,33 miliona evra) sa župnog (parohijskog) računa. Policija je za Nimcem tragala nekoliko dana. Locirali su ga na području Zagreba po signalu mobilnog telefona.

Nadbiskupija i franjevačka provincija u Splitu su saopštili da je protiv Nimca poveden postupak isključenja iz franjevačkog reda.

Provincija je podnela tužbu da se stavi van snage ugovor kojim je u aprilu ove godine kompaniji "Sunčani Bast" prodat teren za pomenuti iznos novca.

Iz kompanije "Sunčani bast" za medije su izjavili da je ugovor valjan jer je zemljipše pripadalo parohiji, a Nimac je kao paroh bio ovlašćeno lice za prodaju koju su odobrili organi te župe.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.