Izvor: B92, 19.Jun.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveštenici bez dozvole boravka

Podgorica -- Šezdesetak sveštenika i monaha SPC moglo bi da bude proterano iz Crne Gore, jer su nadležne službe odbile njihove zahteve za odobrenje privremenog boravka.

Kako pišu podgoričke "Vijesti", a na njihove žalbe nije odgovoreno.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej Velibor Džomić je izjavio da u poslednje dve godine niko od onih koji su tražili odobrenje od MUP-a nije dobio pozitivan odgovor.

Te navode Džomić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je optužio ministra policije Ivana Brajovića da zapravo "ćutanjem administracije” pokušava da natera te ljude da sami odu.

"MUP je te zahteve odbio sa obrazloženjem da nisu dostavljeni svi dokumenti. Tražili su od sveštenstva i monaštva dokaz da je Mitropolija registrovana u Crnoj Gori”, kazao je Džomić.

Istakavši da MUP radi protivzakonito, Džomić je rekao da Mitropoliju crngorsko primorsku priznaje pola crnogorske Vlade, a da su izuzeci samo MUP i Direkcja za nekretnine: "Ne prizanju nas samo Ivan Brajović i Mićo Orlandić”.

On je takođe ukazao da MUP kao drugostepeni organ po dve godine ne odgovara na blagovremeno uložene žalbe na zaključke i rešenja kojima su sveštenim licima odbijeni zahtevi za legalni privremeni boravak.

"Na sva ta rešenja uložene su žalbe na koje u važećem zakonskom roku od 60 dana nije odgovoreno, a neki ljudi čekaju i po dvije godine na odgovor iz MUP-a. Sve to ukazuje da treba ozbiljno postaviti pitanje zloupotrebe službenih ovlašćenja”, rekao je Džomić.

Džomić nije mogao da precizira koliko u ovom trenutku u Crnoj Gori boravi sveštenika i nohana koji nemaju regulisan boravak.

List navodi da u MUP-u proteklih dana nije bilo moguće dobiti odgovore na pitanja da li je tačno da u poslednje dve godine nije odobren niti jedan zahtev za odobrenje boravka, kao ni zašto nije odgovoreno na žalbe.

Portparol te institucije Tanja Knežević-Perišić, dva dana nakon što su joj poslata pitanja, odgovorila je da ministar mora da odredi osobe koje se bave tim pitanjem i koje će odgovoriti na pitanja "Vijesti”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.