Svedoci terete Zagorca

Izvor: Politika, 22.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedoci terete Zagorca

Očekuje se da će suđenje biti završeno krajem januara

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – U nastavku suđenja penzionisanom generalu Vladimiru Zagorcu juče je na Županijskom sudu u Zagrebu svedočila Terezija Barbarić, dugogodišnja šefica kabineta Tuđmanovog ministra finansija Joze Martinovića i finansijska savetnica Privredne banke Zagreb, a zatim i šefica finansija vojne ustanove RH Alan čiji je direktor bio Zagorec. Njeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pravo ime bilo je Biljana Sučić, ali se zatim udala za Barbarića i promenila ime u Terezija.

Svedokinja je sudskom veću ispričala da ju jednom prilikom Zagorec pozvao u svoj kabinet i pokazao joj u sefu zelene dragulje. Time joj je, smatra ona, želeo pokazati da je „bolji bankar” od nje, a kako je navela tom prilikom je rekao i kako „on može trgovati oružjem i dok traje embargo te da za to dobija garanciju”.

„Znači, učenik je nadmašio učitelja”, rekla mu je tada svedokinja dodavši da joj je „bilo jasno da se tako nešto ne može dobiti u bankarskom poslovanju”.

Terezija Barbarić je takođe potpisivala fakture za nabavku oružja, ali kako tvrdi u početku nije znala o čemu se radi sve dok se jednom nije potkrala jedna faktura iz koje je zaključila da je reč o kupovini oružja. Htela je da se tada izvuče iz tog posla, ali je – kako kaže – „već upala preduboko i više nije mogla van”. Prema njenoj tvrdnji u to vreme bilo je dovoljno da Zagorec samo nazove PBZ i da mu se izvrši isplata.

Sa Zagorcem je prestala da sarađuje 1996. godine, kada su u njenu kancelariju iznenada došli Zagorec, komandant Vojne policije Mato Laušić i dvojica vojnih policajaca i odneli svu vojnu dokumentaciju. Prethodna svedokinja Snježana Šiprag, inače Zagorčeva sekretarica, rekla je sudskom veću da je Zagorec prestao da veruje Tereziji Barbarić kada se udala za Dubravka Barbarića, jer se bojao da će ga on ucenjivati poverljivom dokumentacijom o trgovanju oružjem.

Sve navode Terezije Barbarić i prethodne Snježane Šiprag (koja je potvrdila da je Zagorec iz sefa odneo dragulje kada je morao da napusti funkciju pri promeni vlasti 2000) negira Zagorčeva odbrana i tvrde da je to sve izmišljeno u dogovoru s državnim tužilaštvom.

Od važnijih svedoka preostalo je još da se sasluša austrijski trgovac oružja Rothajhner, koji je prema optužnici i predao Zagorcu drago kamenje u vrednosti od oko pet miliona dolara kao garanciju za toliki iznos novca koji mu je dat radi kupovine oružja, što se očekuje polovinom januara. Suđenje Zagorcu za proneveru tog dragog kamenja biće završeno po svemu sudeći krajem idućeg meseca.

R. Arsenić

[objavljeno: 23/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.