Svedoci podržali obranu optuženog

Izvor: S media, 14.Dec.2010, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedoci podržali obranu optuženog

Na sudjenju za ratni zločin u selima zvorničke opštine u julu 1992. godine, danas su saslušani svedoci koje je predložilo Tužilaštvo za ratne zločine, a koji su svojim iskazima podržali odbranu jednog od petorice optuženih.

Svedoci su pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu govorili o odlasku Damira Bogdanovića na teritoriju zvorničke opštine 1992. godine.

Iznoseći svoju odbranu na početku ovog sudskog procesa, Damir Bogdanović je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da nije bio na teritoriji zvorničke opštine tokom jula, kada su prema optužnici ubijeni Romi iz sela Skočić.

Pripadnicima paravojne grupe "Simini četnici" kojom je komandovao Sima Bogdanović zvani "Sima četnik", Damir Bogdanović, Zoran Stojanović, Tomislav Gavrić i Djordje Šević stavlja se na teret smrt 23 civila romske nacionalnosti, medju kojima je bila i jedna žena u vidno odmakloj trudnoći.

Sudjenje za genocid u Srebrenici

Na današnjem sudjenju, svedok Stevan Gagić, koji je i komšija Bogdanovićima, rekao je da se Damir sa odsluženja vojnog roka u Rumu vratio na proleće 1992. godine.

Gagić je ispričao da je on pomogao Damiru da se zaposli u igraonici "Vegas" gde je i sam radio.

Prema njegovim rečima, Damir je u "Vegasu" radio do polovine avgusta 1992. godine, a nakon toga je otišao na ratište u BiH, pošto je čuo da mu je otac ranjen.

Sudjenje će biti nastavljeno 31. januara iduće godine, a sa slobode se brane Damir Bogdanović i Tomislav Gavrić, kojima je ukinut pritvor.

Podignuta optužnica za ratni zločin

Prema optužnici, Sima i Damir Bogdanović, Stojanović, Gavrić i Šević su početkom jula, najmanje 22 civila romske nacionalnosti odvezli do jame u selu Hamzići, gde su ih, tokom noći, pojedinačno ubijali iz vatrenog oružja i noževima.

Optuženima se stavlja na teret da su iz grupe Roma izdvojili tri žene, koje su potom svakodnevno silovali po povratku u selo Malešić.

U optužnici se navodi da su silovanja i seksualna iživljavanja činjena i nad dve maloletne oštećene i da su trajala duži period.

Petorica optuženih su, kako je navedeno, protivzakonito, samovoljno i bez bilo kakve vojne potrebe srušili džamiju u Skočiću postavljanjem eksploziva pod njene temelje.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.