Svečano obeležen Badnji dan u Republici Srpskoj

Izvor: RTS, 07.Jan.2016, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano obeležen Badnji dan u Republici Srpskoj

Uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića, u hramovima i crkvama širom Republike Srpske obeležen je Badnji dan.
Uz tradicionalni doček i paljenje Badnjaka služile su se liturgije, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.
Večernje bogosluženje u Hramu Hrista spasitelja u Banjaluci održao je episkop banjalučki Jefrem. Bogoslužženju su prisustvovali brojni vernici.
Episkop >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Banjalučki Jefrem poželeo je svima da Božžić dočekaju u blagostanju, ponavljajući reči patrijarha Pavla "da nikada ne gubimo nadu u bolje sutra, "da žživimo kao ljudi, a nikada kao neljudi".
Bogosluženju je prisustvovao i predsednik RS Milorad Dodik, koji je svim vernicima poželeo da predstojeće praznike provedu u krugu svoje porodice.
Badnje veče obeleženo je i u banjalučkom naselju Paprikovac, gde su brojni vernici prisustvovali osveštanju i paljenju badnjaka u Hramu Svetog velikomučenika Georgija.
Na dočeku Badnjaka bila je i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.
Tradicionalno nalaganje Badnjaka organizovano je i u svim opštinama u Istočnom Sarajevu.
Brojni pravoslavni vernici pohodili su hramove u Istočnom Sarajevu, prisustvovali liturgiji, a potom i svečanom činu paljenja badnjaka, prenosi RTRS.
Kao i prethodnih, i ove godine u porti Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji nakon liturgije pristupilo se osvećenju badnjaka, kojem su prisustvovali brojni vernici. Svetu večernju liturgiju služio je paroh sarajevski Vanja Jovanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.