Sve više zločina iz mržnje u BiH

Izvor: B92, 05.Jun.2012, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više "zločina iz mržnje" u BiH

Sarajevo -- Od završetka rata u BiH prošlo je 17 godina, ali se i posle toliko vremena uočava zabrinjavajući porast broja "zločina iz mržnje", piše "Večernji list".

Broj krivičnih dela koja se smatraju ''zločinima iz mržnje", izazvanih nacionalnom i verskom mržnjom, povećan je prošle godine za 17,6 odsto u odnosu 2010. godinu, pokazala je policijska statistika. List piše da prema brojnim podacima i ne izgleda da ih ima tako mnogo, jer je prošle godine bilo 20, a godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ranije 17 zločina iz mržnje.

"No, sam rast broja ovakvih zločina ozbiljan je znak za uzbunu u višenacionalnom i višereligijskom društvu kakvo je BiH", piše "Večernji list".

Da upozorenja nisu neutemeljena pokazuje i podatak iz informacije Ministarstva bezbednosti o stanju kriminaliteta u BiH, po kojima su samo za godinu dana na čak 26 lokacija u BiH registrovani akti nasilja motivisani verskom i nacionalnom mržnjom, a uglavnom je reč o napadima na verske službenike, verske objekte i nacionalna spomen-obeležja.

Registrovani su, navodi se, napadi na povratnike na osam različitih lokacija u BiH. Sve to ukazuje da je prošla godina bila obeležena porastom međunacionalnih i međuverskih tenzija.

Do sada se to vezivalo uz napetosti koje nosi predizborna kampanja, ali ovog puta je porast nasilja zabeležen u godini koja nije bila izborna, ali jeste bila obeležena velikom političkom krizom.

Mirza Smajić, viši asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, smatra kako se razlozi ovakvog stanja mogu delom objasniti i huškačkom retorikom koju koriste političari, posebno u pokušaju da pridobiju mlađu populaciju.

"Nažalost, bosanskohercegovačko društvo još nije prešlo iz faze dajtonskog nacionalizma u demokratski ambijent razmišljanja i promišljanja. To se najbolje vidi na ovim statističkim pokazateljima. Povode takvih događanja možemo tražiti i na javnim skupovima i sportskim manifestacijama, a uzroke u porodicama i celom društvu", kazao je Smajić.

U informaciji Ministarstva bezbednosti navodi se i kako grupe koje promovišu verski radikalizam i nacionalnu mržnju sve više koriste internet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.