Sve je stalo, samo Zavala raste

Izvor: Politika, 05.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve je stalo, samo Zavala raste

Opustela ruska gradilišta na Budvanskoj rivijeri, pa samuje i nezavršena kuća jednog od najbogatijih Rusa Olega Deripaske

Od našeg dopisnika

Budva – Priča se priča da Rusi odlaze... Nekada popularnu pesmicu, koja je bila naročito aktuelna pre tri godine, prepevalo je vreme. Bogati Rusi, čiju zemlju i te kako trese ekonomska kriza, napustili su omiljenu Budvansku rivijeru. Neki od njih i svoja gradilišta duž „rivijere bisernih plaža”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Na rtu Platamuni, iza plaže Jaz kod Budve, samuje nezavršena kuća jednog od najbogatijih Rusa Olega Deripaske. Radnici koji neko vreme nisu primali plate napustili su gradilište. Vraćali su se povremeno, kada bi dobili naknadu, ali gradilište je već dugo napušteno. „Kralj aluminijuma”, čiji kombinat u Podgorici ispisuje najcrnje dane u svojoj istoriji, kupio je kompleks zemljišta na Platamunima 2005. godine za 627.000 evra, odnosno po 25 evra za kvadratni metar i to preko firme „Oversajz limitid” sa Kipra. Plac je pripadao tadašnjoj Vojsci Jugoslavije, koja ga je prodala na tenderu.

Nezavršenu kuću čuva obezbeđenje koje ne dozvoljava pristup.

„Rusko selo” tik uz crkvu Svete nedjelje u Tudorovićima, iznad Svetog Stefana, takođe samuje. Kuće koje su odavno pod krovom, neomalterisane, podugo su bez radnika. Grube građevinske radove izveo je „Trejdjunik”, a uveliko se pričalo da će u njima skupi dnevni najam plaćati bogati turisti, pre svih Rusi. Gradilište zvrji prazno, a još nije saopšteno ko je, zapravo, investitor.

Ništa ni od skorog završetka hotela „As” u Perazića dolu, kod Petrovca. Kriza potresa i preduzeće „Njega turs” iz Moskve koje je kupilo ovaj objekat i sa dosta kašnjenja počelo njegovu adaptaciju i dogradnju. Ni ove sezone, a po svoj prilici ni naredne, tamo neće biti turista. Preostalo je, naime, mnogo posla, a para nema.

Zasad se jedino drži najmlađi ruski bogataš Sergej Polonski. Iako je i on u krizi, na rtu Zavala kod Budve se uveliko gradi. Planirano je da se do 1. juna završe radovi na izgradnji 38 vila, ali, po svoj prilici, i taj rok će biti probijen. Ne zbog novca, koji su Rusi obezbedili, već zbog posla. Nisu, naime, završeni građevinski radovi na svim objektima, a za zanatske tek treba vremena. Naravno, i mnogo novca jer se radi o luksuznim objektima.

U Budvi se uveliko priča da je i Polonski hteo da konzervira gradilište, ali je njegov direktor za Balkan, agilni Vječeslav Lejbman imao ubedljivo objašnjenje: izgubićemo obraz. I to u Rusiji. Vile, iako nezavršene, prodate su upravo Rusima po visokoj ceni (6.000 do 8.000 evra za kvadratni metar). U proseku imaju po 170 kvadrata i nalaze se na jedinstvenoj lokaciji.

No, kada je u pitanju Zavala, nepoznanica je da li će i kada početi izgradnja hotela „Toranj” sa 27 spratova. Iz grupe „Miraks”, koja gradi Zavalu, kažu da će radovi početi na jesen.

Da će Rusi ipak poslovati na Budvanskoj rivijeri i ubuduće, nagoveštava novoosnovani Ruski biznis centar u naselju Podklošljun u Budvi. U njegovom sastavu je list „Ruska gazeta”, a centar se bavi i nekretninama i drugim poslovima. Njegovi radnici kažu da je kriza ipak privremena i da će ponovo biti Rusa u većem broju. I investitora i turista.

Ovoga leta biće ih, izvesno je, mnogo manje nego lane. I ranijih sezona.

Savo Gregović

[objavljeno: 06/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.