Izvor: B92, 18.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švarc-Šiling o huškačkoj retorici

Sarajevo -- Visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling zatražio je od zvaničnika u BiH da prestanu sa "potpirivačkom retorikom".

On je naveo da su jednako neprihvatljive izjave u vezi sa referendumom o samostalnosti Republike Srpske, kao i one o nasilnom ukidanju tog entiteta. "Potpirivačka retorika mora prestati i političari moraju pokazati da mogu biti lideri, ali i iscelitelji", napisao je on u nedeljnoj kolumni, koja je objavljena u štampi BiH, a koju je medijima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dostavila Kancelarija visokog predstavnika (OHR).

On je ocenio da "uvredljiva retorika podiže tenzije, a to zauzvrat može prerasti u nasilje" i upozorio da, imajući u vidu nedavnu prošlost BiH, nosioci vlasti i oni koji su se prijavili za izbore, "imaju obavezu da se ponašaju odgovorno i svojim rečima i delima". "Izjave date sa jasnim ciljem da podignu tenzije - uključujući neodređene izjave oko referenduma ili ukidanja jednog entiteta silom - neprihvatljive su", poručio je Švarc-Šiling.

Visoki predstavnik je naveo da se retorika pojačava već nekoliko meseci i ne posustaje, "uprkos šokantnom napadu na mezar Alije Izetbegovića prošle sedmice", ocenivši da su prve reakcije na taj čin bile umerene i u cilju smirivanja strasti, posebno naglasivši odmerene reakcije Izetbegovićevog sina Bakira i predsednika RS Dragana Čavića.

Švarc-Šiling je, međutim, razočaran zbog izjava visokog funkcionera Partije demokratskog progresa (PDP) Zorana Đerića, koji je naveo da je napad na Izetbegovićev grob bio pokušaj Bošnjaka da odvrate pažnju od stradanja Srba.

Takođe je izrazio čuđenje zbog komentara visokog funkcionera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikole Špirića, u kojima za taj napad krivi bošnjačke ekstremiste i dovodi ga u vezu sa masakrom na pijaci Markale 1994. godine.

"Pošto nijedna od ovih osoba nije pokazala bilo kakve dokaze kao potporu svojim izjavama, teško je ne zaključiti da su namerno pokušavali potpiriti netoleranciju", istakao je visoki predstavnik, dodajući kako "takvo ponašanje nije dostojno nekoga ko želi da obavlja javnu funkciju u Bosni i Hercegovini".

"Ako političari ne prestanu koristiti potpirivačku retoriku, kako će građani moći imati poverenja u njih da će odgovorno koristiti ovlaštenja", zaključio je Švarc-Šiling.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.