Šutanovac: Značajna uloga Srbije

Izvor: B92, 15.Mar.2011, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Značajna uloga Srbije

Budva -- Srbija ima veoma značajnu ulogu u regionalnoj saradnji, ocenio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Šutanovac je u Budvi izjavio da su pitanja odbrane i bezbednosti neodvojivi deo regionalne saradnje, uz ocenu da Srbija ima veoma značajnu ulogu na tom planu.

Šutanovac je, na ministarskom sastanku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), upozorio da "i pored evidentnog unapređenja regionalnog duha i saradnje, ne treba zatvarati oči pred očiglednim problemima".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Region, pored nerešenog statusa Kosova i Metohije, opterećuju i pitanja nedovoljno razvijenih privreda i visokog procenta nezaposlenosti", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, tu su i visok stepen korupcije, organizovani kriminal, trgovina ljudima, narkoticama, oružjem i organima, nerešavanje pitanja povratka izbeglih i interno raseljenih lica.

"Nezadovoljavajući kvalitet života građana je ono što treba najviše da brine nas političare, jer smo mi tu prvenstveno zbog dobrobiti građana", rekao je Šutanovac, ocenivši da "sve su to veliki izazovi za svako društvo i državu u regionu, kao i region u celini".

Ministar odbrane Srbije je istakao i da ceo region povezuje nedvosmileno opredeljenje za članstvo u Evropskoj uniji.

Šutanovac je naglasio da "regionalna saradnja jeste ključni segment odnosa EU prema regionu zapadnog Balkana, jer je i sama EU nastala razvojem regionalne saradnje".

Ministar odbrane Srbije je, tokom skupa, imao bilateralne susrete sa kolegama iz Crne Gore Borom Vučinićem, Turske Mehmetom Gonulom i Albanije Arbenom Imamijem.

Tema sastanka ministara odbrane SEECP bila je "Mogućnosti doprinosa zemalja članica SEECP u oblasti bezbednosti".

Zemlje učesnice SEECP-a su Albanija, BIH, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.