Izvor: B92, 02.Jul.2009, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susedi iznenađeni ostavkom Sanadera

Sarajevo, Vašington -- Ostavka Ive Sanadera dočekana je u susednim zemljama s iznenađenjem i ocenom da u Hrvatskoj zapravo nema nikoga ko bi ga mogao dostojno zameniti na čelu zemlje.

Sarajevski "Dnevni avaz" piše da je to "šokantan događaj" za većinu bosanskohercegovačkih političara, koji uglavnom samo nagađaju šta bi mogao biti povod za ovakav potez. Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić smatra da bi, uprkos Sanaderovom negiranju, razlozi ipak mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti zdravstvene prirode.

Pozivajući se na informacije koje je dobio od saborskog zastupnika Šemsa Tankovića, Tihić je "Avazu" kazao da je Sanader svojim sagovornicima u sredu preneo da se povlači iz politike "na sugestiju lekara".

"On mu je (Tankoviću) rekao da se povlači iz politike na sugestiju lekara da ne može da nastavi ovim ritmom", izjavio je Tihić.

SAD cene Sanaderovo vođstvo

SAD su povodom ostavke Ive Sanadera saopštile da cene njegovo vođstvo i doprinos naporima na uvodenju Hrvatske u NATO i izrazile spremnost za dobru saradnju s novom hrvatskom vladom.

"SAD cene vođstvo hrvatskog premijera Ive Sanadera, posebno na našem zajednickom radu, na pristupanju Hrvatske NATO-u i zajedničkim globalnim izazovima", rekao je agenciji Hina zvaničnik Stejt departmenta.

On očekuje da će SAD imati dobru saradnju s novom hrvatskom vladom.

Predsednik HDZ u BiH Dragan Čović ocenio je da HDZ zapravo nema jakog kandidata za predsednika Hrvatske jer je Sanader zapravo bio "retka osoba koja zaista može da upravlja Hrvatskom."

"Suvereno je vladao godinama. Pitanje je da li može da upravlja iz senke", rekao je Čović.

I Rajko Vasić, glavni sekretar Stranke nezavisnih socijaldemokrata premijera Milorada Dodika, smatra da u Hrvatskoj nema nikoga ko bi bio premijer umesto Sanadera, a da to pogotovu nije vicepremijerka Jadranka Kosor.

Sanaderovom ostavkom propala je i evropska politika koju je ovaj državnik zastupao, što bi moglo imati posledice za čitav region, rekao je Vasić.

Ljubljansko "Delo" piše da je Sanaderova ostavka iznenađujuća i neočekivana, ali i skandalozna jer nije otkrio prave razloge za takav postupak.

Prema pisanju ovog lista, dolazak Jadranke Kosor na čelo vlade Sloveniji neće doneti nikakve promene jer će ona, kako se navodi, nastaviti Sanaderovu politiku kada je reč o graničnom sporu i drugim pitanjima vezanim za Sloveniju.

"Potpuno je nejasno šta će biti sa vladom HDZ-a i šta će se događati sa Hrvatskom nakon odlaska premijera, koji je držao sve konce odlučivanja u svojim rukama", ocenio je slovenački dnevnik.

Slovenački mediji bave se i finansijskim aspektima Sanaderove ostavke, pri čemu dnevnik "Finansije" ocenjuje da je u interesu Slovenije da Hrvatska prevaziđe političku krizu i reši probleme na putu ka EU što je pre moguće.

List navodi da je Sanaderova naslednica Jadranka Kosor suočena sa teškim zadatakom, ali da će, ukoliko u tome bude uspešna, to biti dobro i za Sloveniju.

U slovenačkom interesu je da Hrvatska prevaziđe ekonomsku krizu i ima uspešnu turističku sezonu i da se, što je najvažnije, što pre reši pogranični spor između dve zemlje, naveo je dnevnik.

Hrvatska je treći po veličini trgovinski partner Slovenije i važno tržište za slovenačke kompanije, zaključuje se u komentaru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.