Izvor: B92, 07.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudska zabrana za Dedeića

Bar -- Sud u Baru doneo presudu kojom se zabranjuje poglavaru CPC-a Mihailu "da upada u crkve i ometa sveštenike SPC-a".

Sudija Osnovnog suda u Baru Veselin Šćepanović doneo je ovakvu odluku, postupajući po tužbi Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve protiv Miraša Dedeića, kako je svetovno ime poglavara CPC-a, zbog upada u crkvu na ostrvu Beška, preneli su crnogorski mediji.

Dedeić je sa svojim pristalicama u februaru 2002. pokušao nasilno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da uđe u crkve Svetog Đorđa i Svete Bogorodice, koje je u to vreme obnavljala Mitropolija Srpske pravoslavne crkve.

U presudi, koja je postala pravosnažna 17. maja, navodi se "da je tuženi Miraš Dedeić smetao tužioca, Mitropoliju crnogorsko-primorsku u faktičkom, mirnom stanju poseda i korišćenja crkava Svetog Đorđa i Svete Bogorodice manastira Beška na istom ostrvu".

U obrazloženju se precizira da tuženi Dedeić "nema nikakvu dokumentaciju i da nikada nije bio u posedu navedenih crkava, već je nasilnim putem upao u zatvorene prostorije".

Dedeić je dužan da na ime troškova sudskog postupka isplati Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, sa sedištem u Cetinjskom manastiru, 2.197 evra, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.