Sudjenje za genocid u Srebrenici

Izvor: S media, 14.Dec.2010, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudjenje za genocid u Srebrenici

U Sudu BiH u Sarajevu danas je počelo sudjenje Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu, i Zoranu Goronji, optuženim za genocid.

Oni se u optužnici terete da su učestvovali u sistematskom napadu Vojske Republike Srpske na zaštićenu zonu UN - Srebrenicu, zarobljavanju bošnjačkih muškaraca, njihovom zatvaranju, a potom i streljanju njih najmanje 800 na vojnoj ekonomiji u Branjevu.

Golijan je rekao da u potpunosti priznaje krivicu, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da ne razume šta je to genocid.

Kos, takodje, nije osporio da je učestvovao u streljanju, ali nije prihvatio da je počinio genocid.

Svedok: VRS gadjala civile

Advokat Franca Kosa tražio je razdvajanje postupka od Golijana zbog njegovog priznanja krivice, o čemu će Sudsko veće odlučiti naknadno.

Nastavljeno sudjenje Karadžiću

U optužnici se, izmedju ostalog, navodi da su Kos kao komandant, a Kojić, Golijan i Goronja kao pripadnici Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske streljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.

Kos i Kojić su nakon masovnih ubistava muškaraca i dečaka, prema optužnici Tužilaštva, tragali za preživelima, koje su potom ubijali hicima iz pištolja.

Tužilaštvo je najavilo da će saslušati dva svedoka koja su preživela streljanje.

Sudjenje četvorici optuženih biće nastavljeno 17. decembra.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.