Sudija predlaže da vrate novac

Izvor: Politika, 13.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija predlaže da vrate novac

Opštine Plužine po osnovu naknade za korišćenje građevinskog zemljišta sa računa EPCG skinula 1,9 miliona evra, i još se sprema da naplati oko 500.000 evra

Plužine – Odluka kojom je Opština Plužine pored visine naknade za korišćenje građevinskog zemljišta utvrdila i onu za njegovo uređenje u suprotnosti je sa zakonskim aktima. Ona nije imala zakonsko ovlašćenje da utvrđuje naknadu za uređenje građevinskog zemljišta već samo merila za ugovaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njene visine, izjavio je Milorad Ratković, sudija Ustavnog suda Crne Gore i predložio pokretanje postupka ocene ustavnosti i zakonitosti opštinske odluke o visini naknade za uređenje i korišćenje gradskog građevinskog zemljišta.

– Nikakvu odluku ili bilo kakav dopis od strane Ustavnog suda Crne Gore nismo dobili. Sa računa Elektroprivrede Crne Gore na osnovu odluke za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta na kojem se nalazi izgrađeno akumulaciono jezero HE „Piva” mi smo krajem minule godine skinuli 1,9 miliona evra. Ostalo je još da se naplati oko pola miliona, rekao je gradonačelnik varošice na obali Pivskog jezera Mijuško Bajagić i podsetio da je u minuloj godini naknada trebala da bude gotovo koliko i opštinski budžet koji je u prošloj godini iznosio 2,145.000 evra. I u ovoj godini u opštini Plužine očekuju da im na računu legne preostalih 500.000 evra po osnovu naknade, tako da je budžet za 2009. godinu planiran u iznosu od 4,3 miliona evra.

Interesantno je da se sudija Ustavnog suda Crne Gore oglasio povodom odluke lokalnih vlasti u Plužinama, a još uvek nema odgovora na obraćanje Elektroprivrede Ustavnom sudu zbog odluke Opštine Nikšić koja je sa računa crnogorske Elektroprivrede u minuloj godini skinula više od 14,5 miliona evra. Zbog pozamašnih sredstava koje su crnogorske opštine naplatile u prošloj godini od EPCG po osnovu naknade za korišćenje građevinskog zemljišta Elektroprivreda je povećala cene struje. Čak četiri puta u 2008.godini u ovoj republici je došlo do povećanja cene kilovata. U ovoj godini iz EPCG i regulatorne Agencije najavljuju da neće biti novih poskupljenja, jer je od 1.januara prestala da važi odluka po kojoj su opštine Nikšić, Plužine i Pljevlja preko Elektroprivrede punile opštinske budžete.

R. Vukićević

[objavljeno: 14/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.