Sud odobrio izručenje Morine Srbiji, odluka na ministru pravosuđa

Izvor: RTS, 05.Sep.2017, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud odobrio izručenje Morine Srbiji, odluka na ministru pravosuđa

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu odluku kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje albanskog državljanina Ismaila Morine Srbiji, koji je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom "Velike Albanije". Čeka se još odluka ministra pravosuđa Hrvatske.
Tom odlukom, koja je objavljena na sajtu Vrhovnog suda Hrvatske, odbijena je kao neosnovana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << žalba Morininog branioca na prvostepeno rešenje Županijskog suda u Dubrovniku, kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Morine Republici Srbiji.

Posle pravosnažne odluke suda, a shodno zakonskoj proceduri, konačnu odluku o izručenju Morine Srbiji doneće u narednom periodu ministar pravosuđa Hrvatske.
Morina je i dalje u ekstradicionom pritvoru u Dubrovniku.
Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske rasne i nacionalne mržnje.
Protiv njega je u toku istraga Višeg tužilaštva u Beogradu.
Morinin dubrovački branilac nedavno je podneo hrvatskoj policiji i evropskim institucijama Zahtev za međunarodnu pravnu zaštitu kako bi sprečio izručenje trećoj državi.
Odluka o tom zahtevu se i dalje čeka.
U svom detaljnom obrazloženju odluke kojom se odbija žalba Morininog advokata, Vrhovni sud Hrvatske navodi da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.
"U konkretnom slučaju, iz svih se okolnosti ne može opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uverenja biti diskriminisan tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan", navodi se u odluci Vrhovnog suda Hrvatske.
I pre nego što je odluka hrvatskog suda danas objavljena, albanski ministar pravde je uputio pismo hrvatskom kolegi navodeći da će Morina u Beogradu biti progonjen i izložen politički motivisanoj diskriminaciji i da bi mogao i život da mu bude ugrožen.
Oglasili su se i članovi porodice Ismaila Morine koji očekuju pomoć Tirane i fudbalskog saveza i kažu da bi odluka o ekstradiciji mogla loše da se odrazi i na predstojeće utakmice Partizana i Skender bega.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

MORINU ISPORUČUJU SRBIJI! VRHOVNI SUD HRVATSKE: ODBIJENA ŽALBA ISMAILA MORINE!

Izvor: RTV Pink, 05.Sep.2017

Vrhovni sud Hrvatske odbio je žalbu Ismaila Morine

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.